A  LÉPESMÉZ

Az összes virág és édes harmat mézek lépes méz formájában is fogyaszthatók.
Biológiai értékük sokkal magasabb. A viasz igen sok vitamint tartalmaz, különösképpen A vitamint, valamint más aktív hatóanyagokat tartalmaz, melyeket a rágás alkalmával az emberi szervezet a mézzel együtt hasznosít. Hozzájárul a fogak tisztántartásához és fertotlenítéséhez. Ez egy természetes termék.  A lépekben vagy keretkékben termelt lépes méz bármely mézfajtából származzon is fogyasztható, még azok is, amelyek bizonyos ido után kristályosodnak. Általában a lépes mézet rágva fogyasztják és a viasztartalmat nem nyelik le. A légzoszervek bántalmainak kezelésénél a lépes méz kiváló szolgálatot tesz. A pörgetésnél a lépek fedelezésébol  nyert viasz fedelecskéket ugyanerre a célra használjuk. A lépes mézet és a sejtfedeleket hosszabb idot rágjuk, így különösképpen a légzoszervek nyálkahártyájára gyakorolnak gyógyító hatást. Lépes méz hiányában használjunk folyékony mézet de mindenképpen elonyösebb a lépes méz. Ha bevan dugulva  az orrunk egy darabka lépes mézet rágcsáljunk 5 percig és kidugul az orrunk. Homloküreg gyulladásnál szintén segít a lépes méz ha 4-6 óránként 15 prcig rágcsáljuk a lépet, 6-8 adag után normalizálódik a beteg állapota. Akik allergiában szenvednek ha körülbelül egy hónappal azelott, hogy esedékes lenne az allergia megjelenése, naponta egyszer lépes mézet fogyasszanak. Vagy egyáltalán nem lép fel a betegség, vagy ha fel is lép, nagyon enyhe formában. Az allergiás betegeknek ajánlott napi 3 kanál méz az év minden napján. A legjobb altató a lépes vagy folyékony méz. A lépes méz köhögés ellen is nagyon hatékony. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzoknek, szellemi megterhelés fáradság, lelki trauma, terhes és szoptatós anyáknak, gyerekeknek, idoskorú betegeknek, operáció utáni állapotok javítására, torokfájás, hasi görcsök, emésztorendszeri betegségek, stb.


A lépes méz a legtermészetesebb élelmiszer, Emberi beavatkozás nélkül készül. A csomagolásáról a méhek gondoskodnak. Ízletesebb és illatosabb a pörgetett méznél, mivel nem érintkezik a levego oxigénjével, így nem oxidálódik plusz a méhek által gyártott viasz íze, illata és jótékony hatása is benne van. 
EGGYSZÓVAL A LÉPESMÉZ A TERMÉSZET CSODÁJA AZ EMBER SZÁMÁRA.


A  MÉHVIASZ

A viasz annak ellenére, hogy a méh mirigyváladéka, a méhek látogatta virágok által kiválasztott anyagokat is tartalmaz. Így azután értheto, hogy az akáchordás idején a viasz fehér, a napraforgóhordáskor sárga, máskor a növényfaj szerint vöröses, zöldes vagy más jellegzetes színu. Feltételezik, hogy a zsírtartalmú alkoholok, a cerolien, az A vitamin és a lágyító, hegképzo és gyulladásellenes hatású baktériumfejlodést gátló színes anyagok és más eddig kevésbé tanulmányozott, növényekbol származó anyagok kölcsönzik plusz a méhek által termelt más anyagokkal együtt fejtik ki  gyógyhatásukat. A viasz mint anyagcseretermék, eloállítása bizonyos feltételekhez van kötve; a méhcsaládnak fiatalnak és erosnek, az anyának szaporának, a kaptárban a homérsékletnek 30-35 C* között kell lennie és a kaptárban szabad hej kell, hogy a méhek rendelkezésére álljon. A viasz összetételében számos és változatos kémiai anyag szerepel: zsíros alkoholok, színezo anyagok, cerolein, A vitamin, baktériumfejlodést gátló anyagok stb. Mindezen anyagok kölcsönzik a viasznak lágyító, hegképzo és gyulladásellenes hatását.  A viaszt  a legrégibb idok óta használják fertozött sebek és borbajok kezelésére, míg a gyógyszeriparban mint tapaszt. Az utóbbi idoben a viasz sokkal szélesebb körben nyer alkalmazást, más méhészeti vagy gyógyszeripari termékekkel keverve különbözo kenocsok és krémek készítéséhez használják.


A méhkenyér

A növények portokjairól gyujtött friss virágport a méhek eloszeretettel a sötét színu több éves lépekben helyezik el, mégpedig legtöbbször azokban a lépekben, melyek a fiasítás mellett vannak, ritkábban a fiasításos lépekben. Mikor a természetben sok a virágpor vagy az anya a petézését csökkenti valamilyen oknál fogva, elofordulhat, hogy a méhek a fészket meghordják virágporral, és ezzel blokkolják az anya terjeszkedését. A virágporszemcséket a méhek közvetlen a sejtekbe rakják, azt fejükkel oly mértékig összenyomkodják, hogy levego ne maradjon a szemcsék között. Mindaddig töltik a sejtet, míg az kétharmadáig megtelik. A virágpor az elraktározás pillanatában semmiben sem különbözik a virágporgyujton összegyujtött virágportól. A lépekben történo elhelyezkedés után a méhek által hozzáadott anyagok (mikroorganizmusok) a fészekben uralkodó 33-35 *C meleg következtében, amihez az elraktározás módja is hozzájárul, méhkenyérré alakul. A virágpornak a lépekben való elhelyezkedésekor a méhek nem veszik számításba a virágpor származását, úgy, hogy ugyanabban a sejtben különbözo színu virágporszemcsék foglalnak helyet. A virágpor-csomócskák alkotásával elkezdodo és a kaptárban a lépek sejtjeiben folytatódó számos biokémiai folyamat következtében a virágpor sokkal érdekesebbé válik. Különféle virágporszemcséket, több egyszeru cukorféleséget, több K vitamint valamint több olyan virágpor szemcsét tartalmaz, amely a szervezet számára könnyebben hasznosítható, magasabb a savtartalma, ami a tartósításnál és az anyagcsere-egyensúly fenntartásánál nagyon fontos tényezo.
A méhkenyér a következo átalakuláson megy keresztül:
-a virágporszemcsék csírázóképességét a méhek mirigyeinek váladéka 1-2 nap alatt megszünteti,
- nádcukor fokozatosan egymolekulás cukrokká alakul,
- az egyszeru cukrok, bizonyos erjesztok hatása alatt, részben tejsavvá alakul,
- emelkedik a K vitamin tartalom,
- emelkedik azon virágporszemcséknek a száma, amelyeknél a bel tartalom áttörte a virágporszemcse külso burkát.
A méhkenyeret akkor tartják éretnek, mikor mindezek a folyamatok végleg befejezodtek. Kiváló eredményekkel a méhkenyéren alapuló kezelést az embergyógyászatban is  alkalmazzák.
Gyógyhatása  Kétféle gyógyszert is használtak : az egyiket belso, a másik külso kezelésre. A gyógyszereket öreg lépek, propolisz és természetes oldószer keveréke alkotja. A lépeknek minél öregebbnek, fekete színueknek kell lenniük., és a bennük levo méhkenyérnek jó állapotban kell lennie. A külso használatra szánt gyógyszert félkemény, sötétbarna, kellemes illatú tapasz formájában használják. Pontos fizikai-kémiai állandóval rendelkezik, gyógyhatását megorzi, rosszindulatú daganatokra alkalmazva megállítja a daganatok fejlodését, azoknak határt szab, és eltunésükhöz is vezethet. A külso gyógyszer alkalmazásával párhuzamosan mind a rosszindulatú daganatok, mind a kezdodo, operáció elötti állapotban levo képzodmények kezelésénél belsoleg is alkalmazható.         

A PROPOLISZ FELHASZNÁLÁSA A GYÓGYÁSZATBAN

     Bevezetés: A méhek által gyujtött gyantaszeru anyag, a propolisz neve görög eredetu. Jelentését ( pro polisz, vagyis a városért, ,,a város védoje,,) onnan kapta, hogy számos egyéb funkciója mellett nagy szerepet játszik a kaptárak bejáratának védelmében. Sok növény termel a kártevok elleni védekezésül olyan gyantaszeru anyagot, amely vízhatlan, hoszigetelo, mikrobaellenes, és rothadásgátló hatású. A méhek összegyujtik ezt az anyagot, megrágják, nyálenzimekkel vegyítik, és a félig megemésztett anyagot méhviasszal keverve használják fel. A propolisz színes skálája a sárgásbarnástól a sötétbarnáig terjed, de néha zöld is lehet: állaga hidegben kemény és viasszeru, melegben gyantássá és ragadóssá válik. Összetétele nagyon változó alapanyagától és a tervezett felhasználási területtol függoen. Átlagos összetétele: 50% gyanta és növényi balzsam, 30% viasz, 10% eszenciális és aromás olajok, 5% virágpor, és 5% más anyag, például: szerves hulladék. Az azonosított összetevok legnagyobb csoportját a flavonoid pigmentek alkotják.: biológiai aktivitásuk révén leginkább ezek felelosek a propolisz megfigyelt hatásaiért. A  propolisz azonban  - a heparinhoz hasonlóan - heterogén, sokfunkciós anyag , amely kívánatos alvadásgátló hatásán túl számos más reakciót is kivált a szervezetbol. Más allópatikus anyagokkal ellentétben a propolisz sok nehézséget okoz a kutatóknak. A propolisz terápia lelkes hívei számos felhasználási területet sorolnak föl a megfázástól, a torokfájástól, a borbántalmakon, égési sérüléseken keresztül a gyomorfekélyig és az aranyérig. 
A rák megelozése és gyógyítása    Bizonyított tény, hogy a propolisz bizonyos összetevoinek citotoxikus és kemopreventív hatása van. Ilyen az artepillin C, a clerodán diterpenoidok, a propolisz benzofurének és különösen a caffeic acid phenethyl észter (CAPE), amelynek a sejtközi kommunikáció helyreállításában, a természetes sejthalál segítségében és a sejtnövekedés gátlásában lehet szerepe. A propolisz anyagai a jótékony szöveteket nem kárósították míg a rosszindulatú  szövetekre citotoxikus hatással voltak. Állatkísérletek azt mutatták, hogy a CAPE az artepillin C és aclerodan diterpenoid meggátolta a mell-, a bor-, a vese- és a bélrák kialakulását. Érdekes módon a propolisz és a kemoterápia együttes alkalmazása nem járt szinergikus hatásokkal, sot, a propolisz rontotta a kemoterápia hatékonyságát. A propolisz vizes és etanolos kivonata csökkentette a sugárkezelés  során fellépo káros mellékhatásokat, például ödémák és más gyuladásos folyamatok kialakulását.
    A jótékony szövetek védelme  A víz és etanol alapú propolisz oldatok védo hatását csak in-vitro kísérletekben vizsgálták. Ezek azt mutatták, hogy májsejtek, hasnyálmirigy bétasejtek illetve szívizomsejtek propoliszos oldat jelenlétében védettekké válnak bizonyos méreganyagokkal szemben. Ezen eredményeknek különösen a cukorbetegség és kemoterápiával összefüggo szívkárosodás megelozésében lehet szerepük. Az oldatok hatékonysága változik eredetük és eloállításuk módja szerint, de bizonyos komponensei hatékonyabbak lehetnek, mint az olyan ismert antioxidánsok , mint a C vagy E vitamin.
   A propolisz vírusellenes hatásai    A propolisz vírusellenes hatása már sok éve ismert. Különösen érdekes e tekintetben egy kanadai tanulmány, amely 90, herpesz vírus által okozott nemi fertozésben szenvedo beteget vizsgált, és a propolisszal kezelt betegek esetében 55%-kal jobb gyógyulási arányt ír le, mint a kontroll csoportnál. A propolisz komponensei hatékonynak bizonyultak az adenovírus és az influenzavírus esetében is.
  Atibakteriális, gyulladásgátlo és sebgyógyitó hatások:    Osidok óta szólnak tudósítások a fertozések és sebesülések propoliszos kezelésérol. Mikor 1914-ben megkezdodtek a propolisszal kapcsolatos tudományos kutatások, már ismert volt, hogy a dél-afrikai búr háborúban sikerrel használtak egy ,,PROPOLISIN,, nevu készítményt. .Bizonyított tény, hogy a propolisznak sok baktérium és gomba (például a CANDIDA albicans) esetében van közvetlen baktérium -, illetve gombaölo hatása, de gátolja azt is, hogy a baktériumok hozzátapadjanak a sejtekhez. Érdekes módon szinergikus hatást mutattak ki a propolisz és antibiotikus/ tuberkulosztatikus készítmények között. Kutyák fülfertozését sikerrel gyógyították 7%-os propolisz-  olajjal vagy propolisz -glicerol keverékkel. A propolisz gyulladás gátló hatását leginkább a CAPE alkotórésznek tulajdonítják.
  Egyéb alkalmazások   Állatkísérletek bizonyították, hogy a virágpor és propolisz együttes adása elosegíti a súlygyarapodást, javítja a vas felvételét és a hemoglobin regenerációs képességét. A CAPE jótékony hatást fejt ki a gerincoszlop sérülése esetén.  A combcsont szövetének elhalásától szenvedo betegek állapotát számottevoen lehetett javítani vizes etanolos propolisz oldat befecskendezésével az érintett izületekbe. A propolisz növelni látszik az emberi fogzománc mikro keménységét is. Egy vizsgálat szerint kedvezo hatással volt fog túlérzékenységben szenvedo betegekre. A propoliszon végzett toxikológiai vizsgálatokból nem lehet biztos következtetéseket levonni, mert a propolisz kivonatok készítése nincs standardizálva. 200-5000 mg/ testsúlykilogramm/ napos dózis tunik biztonságosnak. A propolisz használata kozmetikumokban, fogkrémekben és házi öngyógyításban is használatos. Érdekes módon a propolisz tartalmaz egy olyan, még azonosítatlan vízben rosszul oldódó nem-flavonoidot, amely antiallergén hatású. A propolisz flavonszeru hatóanyagainak nem kevesebb mint 41 féle gyógyhatása ismert: a hajszálerek törékenységére és átereszto képességére, a vérkeringésre-mint értágító és vérnyomáscsökkento, vizelethajtó, pozitívan hat a mirigyrendszerre : csecsemomirigy, pajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese stb.


A HOSSZÚ ÉLET TITKA, HA TEÁJÁT MÉZZEL ISSZA

Egyél, fiam, mézet, mert jó, és a színméz édes a te ínyednek. PÉLD. 24/13.

Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok mézfogyasztó honfitársamnak, nagyon kevés ismerete van a mézrol és méhészeti termékekrol, tudják, hogy egészséges és édes. Úgy gondolom, hogy a mézrol mint leg osibb élelmiszerrol szükség többet beszélnünk és írnunk, mert az ismeret és reklám hiánya az amiért ilyen kevés       mézet fogyasztanak országúnkban. Az ország átlag méz fogyasztása nem éri el a 2o -dg.-ot míg Németországba és más nyugati országokban, közel 3kg, ezen a téren nagyon nagy szemlélet váltásra van szükség .Elsosorban mi méztermelok  kell sokkal többet tennünk annak érdekében, hogy a fogyasztóink megismerjék, a mézet és más méhészeti termékeket és annak jótékony hatásait az emberi szervezetre.  A méhek, mind a tökéletes és a leg természetesebb élelmiszer gyártók, mézet, virágport, propoliszt, viaszt, pempot és mérget termelnek. Ezen termékek mindegyikét az ember a saját egészsége megorzésére, védelmére és a már kialakult betegségei gyógyítására használja. Köztudott, hogy a méhek nem termelnek szemetet. A méhek világa a leg csodálatosabb és a húszadik század modern embere is jócskán van mit tanuljon az ök családi életfilozófiájukból. A leg keresztényibb családmodellek. Nyári idoszakban a családtagok létszáma eléri a 7o-ezret. Egy fonök van, a királyno aki a család egyetlen vezetoje. A család minden tagja egy összhangban dolgozik, egy cél érdekében, a család jólétéért és egységéért, sohasem veszekednek, egymás ellen semmit sem tesznek, egymást védelmezik, egymást etetik, egymást melegítik, rendetlenséget nem turnek. Ok 7o-ezrenn is teljes egyetértésben tudtak élni, míg az emberi családban 2-3 személy sem tud sok esetben együtt élni. A méhek életérol, sokat lehetne írni de amiért tollat ragadtam az inkább a méz és más méhészeti termékek ismertetése. A méhek legfontosabb terméke az ember számára a MÉZ.
A méhek a mézet a természetben nem készen kapják. A virágok nektármirigyeinek, magas cukortartalmú nedvét, gyujtik amit a kaptárba szállítanak, érlelés és szárítás után légmentesen vékony viasz réteggel lefödnek. Az így lefödött méz hosszú ideig megorzi minoségét, nem veszít az illat és aroma anyagaiból és késore kristályosodik, ezért ízletesebb és illatosabb a lépes méz a pörgetett méznél. A méz a pörgetés folyamán érintkezik a levego oxigénjével és kismértékben oxidálódik, veszít iz és illat anyagaiból. A méz izét, illatát, színét a virágok határozzák meg. A méznek kb. 4/5-része cukor 1/5-része viz. A mézben többféle cukor található: gyümölcs cukor, szolo cukor, malátacukor, nádcukor és különleges cukrok, ásványi anyagok kevés fehérje ,savak, íz és illatanyagok, vitaminok és virágporszemcsék. A méz kristályosodását foképpen a méz származása határozza meg. A méz nem azét kristályosodik mert a méhész kristálycukorral etette a méheket vagy , hogy cukrot kevert hozzá !!! A méz kristályosodása egy természetes folyamat. Minél több a nem kristályosodó cukor (gyümölcscukor)és a kristályosodást gátló anyag a mézben, annál hosszabb ideig marad folyékony(ilyen az akácméz). Ha a mézben több a kristályosodásra hajlamos cukor (szolo,nád, maláta-cukor) annál hamarabb kristályosodik ilyen a (kaszáló-,napraforgó-,hárs-, koriander-, menta-,havasi mézek) itt említheto meg a harmat méz, amely szintén hajlamos a kristályosodásra. A méz kristályosodását a homérséklet is befolyásolya, a 14C*-alatti homérséklet nagyon kedvezo a mézkristályok kialakulásának. A kristályos méz folyékonnyá válik ha vízfürdoben felmelegítjük, lassan és vigyázva arra, hogy 4oC*-fölé ne melegítjük, a méz minoségének megorzése érdekében. A méz értékes táplálék. 1 Nagy a kalóriaértéke, 2. Gyorsan a szervezetbe jut, felszívódik a bélcsatornából és hatása hamar jelentkezik. 3. A bél muködésére kedvezo. 4. A vérhemoglobint gyarapítja és ezáltal a test oxigén ellátását javítja. 5. Az izom munkaképességét növeli. 6.Javitja a szívmuködést. 7. elosegíti a gyerekek fejlodését. 8. nyugtató és gyulladás csökkento hatása van. 9. Az epe muködést jótékonyan stimulálja. 1o. A mézben levo virágpor prosztatint tartalmaz, ezért a prosztatagyulladás megelozésére alkalmas. 11. A méz az idegmuködésben kulcsszerepet játszó ingerületátvivo anyagot(acetilkolint)is tartalmaz és ez pozitívan hat idegrendszerünkre.                                                                                                                                                                                               
11.Tartós mézfogyasztással több súlyos, gyógyíthatatlan betegség kialakulását elozhetjük meg vagy késleltethetjük.12. A mézben található cukrok egy része a májban raktározódik el, más része az izmokban ég el, IGY  A  MÉZ  NEM  HIZLAL  !!! 13. Fogszuvasodást NEM okoz, éppen ellenkezoleg, a benne levo fertotleníto anyagok meggátolják a fogszuvasodás megindulását. A mézet már az ókori egyiptomiak is ismerték, annak hatását a szépségápolásban, sebek és fekélyek gyógyításában is eredményesen használták. Itt említeném még meg az ÉDES HARMAT mézet amit a méhek a levéltetvekkel együttmuködve gyártanak. Rovarok készítik a levél nedvébol. Az édes harmat termeloi a levéltetvek és pajzstetvek. Lefúrnak szúrószívó szájszervükkel a nedvszállító edényekbe, a rostacsövekbe. A cukros folyadékot kiszippantják, egy részébol táplálkoznak, a többit pedig átalakítva kibocsátják, magukból. Ezt a magas cukor tartalmú nedvet a méhek eloszeretettel gyujtik össze és ÉDESHARMAT mézet gyártanak belole. Ez a méz 9o-95% különbféle cukrokat tartalmaz. Az édes harmat sokféle novényen jelentkezhet, pld, fenyon, hárson, fuzon, tölgyön, bükkön, égeren, juharon, gyümölcsfákon, stb. A fenyo méz szintén édes harmat, színe sötétbarna közel fekete, íze kissé savanykás enyhén gyanta ízu.  Az édes harmat mézek bel tartalmilag nagyon értékesek de nagyon ritkák. Bármilyen mézet is de mindennap  fogyasszunk , legyen mindennap mézes nap, mert a hosszúélet titka ha teáját mézzel issza.


A  MÉHPENPO

A méhpempo a munkásméhek garat mirigy váladéka, méhek ,,teje,,. Ezzel a csodálatos anyaggal etetik a fiatal munkásméhek a fiasítást akkor amikor méhanyát akarnak nevelni. Tiszta méh pempot kap enni a petézo anyaméh is. A méhtermékek közül a pempo, a méhméreg és a méhviasz állati eredetu táplálék. A méhpempo hatására akkor kezdtek figyelni a kutatók, amikor kiderült, hogy ugyanazon petébol keletkezhet munkásméh vagy anyaméh is. A munkásméh fejlodési ideje 21 nap, ebbol 6 napig táplálkozik. Az anyaméh kifejlodési ideje 16 nap, ebbol 5 napig táplálkozik, és kétszer olyan súlyúra fejlodik, mint a munkásméh. A munkásméh nemileg fejletlen nostény, párzásra és peterakásra alkalmatlan, eltéroek a belso szervei, élettartama nyáron 6-8 hét. Az anyaméh nemileg teljesen fejlett. Miközben naponta a saját testsúlyánál nagyobb mennyiségu pempot eszik, képes lerakni naponta 1000-1500 petét, melynek osz tömege az anya saját testtömegének nagyságrendjében van, és mindezzel együtt 3-5 évig él természetes körülmények között. Ez a jelentos különbség a méhpemponek köszönheto. Köztudott, hogy a japán emberek sokáig élnek, de az már nem, hogy Japán a világ legnagyobb pempo importore, a japán emberek a legnagyobb pempofogyasztók. Az egészség megorzéséhez, a hosszú élettartamhoz a pempo is hozzájárul. A méhpempo összetétele nagyon komplex. Sokszor és sokan elemezték de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. Fo tömege rendkívül jó minoségu fehérje. Legfontosabb összetevoi a vitaminok: a B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne. Ezenkívül növekedést serkento agyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Természetes összetétel, az egyes alkotó elemek egymás hatását erosítik. Több évtizedes embergyógyászati tapasztalatok alapján teljes felelosséggel kijelentheto, hogy az emberi szervezetre nem ártalmas, káros mellékhatása nincs még rendkívül nagy adagban sem. A legújabb kutatások szerint a méhanya-pempo semmilyen hormont nem tartalmaz.
Az emberre gyakorolt hatása: A méhpempo nem gyógyszer de igen hatásos táplálkozás-kiegészíto. A méhpempo általános erosíto. Szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be. Javítja az anyagcserét a szervezet alkotó sejtek szintjéig. A méhpempo intelligens, ott segít, ahol baj van, a legbetegebb sejtcsoportnál-testrésznél kezdi a gyógyítást. A betegségeket végso soron egy-egy sejtcsoport hibás muködése okozza.
A legfontosabb alkalmazások:
-általános méregtelenítés / a szervezet tisztítása
-erosítés, sportolók kondíció javítása
-leromlott szervezet, betegség alatti-utáni állapotból való felerosítés
-immunrendszer erosítése,
-allergia csökkentése,
-bor problémák ekcéma , pikkelysömör, sebek nyomnélküli gyógyulása
-égési sebek gyors, nyomnélküli gyógyulása
-hormon és mirigymuködési zavarok, diabétesz
-szív és érrendszeri panaszok, aritmia, vérnyomás problémák
-gyomor és bélbántalmak
-kiválasztó szervek betegsége, máj és veseproblémák, hepatitisz utáni   felerosítés
-idegrendszeri problémák, depresszió
-fejlodésben elmaradt beteges gyerekek fejlodése,
-a kívánt teherbeesés elmaradása, (mindkét félnek szednie kell!)
-méregtelenítés fogantatás elott, hogy a születendo gyerek egészséges legyen
-nogyógyászati problémák, vérzések, rendszertelen ciklus, kimaradás
-a változás elotti kellemetlen tünetek megszüntetése
-változás után hormonpótlás és a csontritkulás csökkentése,
-csonttörések gyors behegedése, szalag és ínszakadás kezelése
-szklerózis multiplex,
-csomók ciszták, kezdeti stádiumban kisebb daganatok gyógyítása
-öregedés lassítása
-stb.
A méregtelenítésrol kevesen tudják, hogy kellemetlen érzésekkel jár együtt. Tompa fejfájás ,kellemetlen közérzet, levertség, aluszékonyság, fájdalom a legváratlanabb idoben és szokatlan testrészeken mind a tisztulási folyamat elkerülhetetlen velejárója. A szervezet önmaga is tisztul idonként egy-egy szerv vagy testrész méregtelenítése önmagától is beindul. Az ilyen spontán méregtelenítésnél mondják az emberek, hogy ,,érzékeny vagyok a frontátvonulásra, idojárásra,,  ,,az idováltozástól fáj a fejem,, . A természetes tisztulás idotartama nagyon hosszú, hónapokig is eltart.
A méhpempo tapasztalatok szerint négy- tíz napos szedés után néhány napos intenzív tisztulási periódust indít el. A kellemetlen napok elmúltával az ember állapot gyorsan javul. Egy alapvetoen egészséges ember tulajdonképpen nem vesz észre semmit, csak azt, hogy könnyen, gyorsan megy a munka. A pempo fogyasztók kb. 10%-nál a méregtelenítési fájdalom, levertség nem jelentkezik. Ez nem jelenti azt, hogy rájuk nem hat a pempo, mert ezen fogyasztók is egy-két hónap múlva állapotuk kedvezo változását észlelik. Egy alapszintu méregteleníto kúra idotartama megfelelo, testre szabott adagolás mellett  legalább két hónap. Szükség esetén a méregtelenítés gyorsítható, egyedi adagolással. A mai ember betegségeinek jelentos részét az egészségtelen táplálkozás okozza. Súlyos egészségi problémák esetén célszeru az állati fehérjefogyasztás drasztikus csökkentése. A pempo, mint táplálkozás kiegészíto fogyasztásához jó étvágyat kívánok.
SOK SIKERT.

A szemcsés virágpor

  A méhek által közvetlen a virágokról gyujtött virágpor fehérjékben, zsírokban, vitaminokban és ásványi sókban gazdag koncentrált táplálék, természetes produktum.
A virágpor színe aszerint, hogy milyen növénytol származik, az aranysárgától sötétbarnáig változik, de lehetnek benne fekete szemcsék is. Íze édes, illatos. A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék.  A virágpor fehérjéi az élet alapját képezik. Jelentos mértékben tartalmaz foleg a ,,B,, csoporthoz tartozó vitaminokat is. Enzimjei közül a foszfáteazet, az amilázet és az intervázet kell megemlíteni.  A lipidikus anyagok közül említésre méltóak a lecitin, a cholesterol és a különbözo zsírsavak., a szénhidrátok közül a monoszaharidok: a szolo  és a gyümölcscukor. Avirágpor szemcsékben számos ásványi és nyomelem, mink kálium, magnézium, mész, réz, foszfor, vas  található. A virágpor 2,71-14,44% zsírt is tartalmaz, melynek mintegy 20%-a  nem telített és eggyes vitaminokkal  keverve megakadályozza az érelmeszesedést. Így azután a virágpor és a méz együttes fogyasztásával-ahogy a méh is táplálkozik -a zsírok a mézben levo szénhidrátokkal és cukrokkal együtt égnek el. A virágport az emberi szervezet hasznosítja, egyedül vagy mézzel keverve fogyasztjuk, de inkább keverve javasolt. A virágpor szedése az emberi szervezetet a természet nyujtotta legjobb anyagokhoz jutatja. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartalmaz. Számítások és összehasonlítások alapján kitünt, hogy a virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint fél kilogramm  marhahús vagy 7 tojás, vagyis 2 csapott kiskanál (30 gramm) virágporral a felnott emberi szervezet napi aminosav szükségletét fedezni lehet.
Gyógyhatása Fehérje táplálkozási zavaroknál, májbántalmaknál, emésztési zavaroknál mint étvágygerjeszto és serkento, valamint vérszegénységnél ajánlják. A virágporral kezelt vérszegény gyermekeknél egy hónap alatt egy millióval emelkedett a vörös vértestek száma. Idült fehérje leromlásoknál, mint májgyulladás, gyomor, patkóbél betegség, lelki és testi kimerültség eseténél, lábadozó betegeknél. Minden kerülgetés nélkül állíthatjuk, hogy a virágpor kedvezoen hat az emésztoszervekre, a bélmuködésre, visszaadja az étvágyat, leküzdi a legmakacsabb fáradságot, vagy kezelésre nem reagáló betegséget, hozzájárulhat az idegbajok, pszichikai, depressziók, dülmirigybántalmak, {pajzsmirigy},cukorbaj leküzdéséhez, és elvesztett férfiasság visszaszerzéséhez. Napi adagja 10-20 gramm, 3szor1 kiskanál, lehetoleg étkezés elott. 
Gyujtsük tehát ezt a különlegesen értékes, hasznot és altraktív ajándékát a természetnek. Ne üljünk tétlenül a forrásnál ennek az igencsak hatékony anyagnak, amit virágpornak nevezünk, mert ezzel csak mi méhészek ajándékozhatjuk meg embertársainkat.
MÉZ FENYÖRÜGY ÉS PROPOLISZ EGGYÜTTES HATÁSAI  LÉGZÖSZERZI  BETEGSÉGEK  ELLEN !!!

Háztartási körülmények között természetes anyagokból a légzoszervek bántalmainál kiváló eredménnyel használhatjuk a méz, fenyorügyek és propolisz keverékét. A luc vagy erdeifenyorügyeket április, május hónapokban gyujtjük, mikor 3-5 cm hosszúak. Megmossuk hideg vízben és apróra vágjuk. 1kg fenyorügyre 3-4 liter vizet öntünk. Zománcozott edényben 1o-15 perig buzogva fozzük. Fozés után közönséges konyhaszitán megszurjük és hagyjuk leülepedni. Utána gézen megszurjük és ismét leülepedni hagyjuk. A fenyorügy így elkészült fozetével készítjük a szörpöt. 1kg fenyorügy fozethez 1kg mézet (hárs vagy vegyes virág ) és 1o g. propolisz tinktúrát adunk. A fozetet alaposan összekeverjük a mézzel és propolisszal és az így nyert szörpöt 40-4 C*-ra melegítik, de nem tobbre. A kihült fojadékot féllitres üvegekben jól ledugaszolva, hüvös helyen tároljuk. Hülések ellen, gripénél, torok, és gégehurutnál a légzöszervek bántalmainál használjuk. Adagja három kiskanállal naponta, étkezések elött.

MÉZ  ÉS  TORMMA  HATÁSA  SZÍVBETEGSÉGEKRE

Mindazoknál, akiknél fájdalmas szívszorulást vagy angina pectoriszt állapítottak meg, meg kell próbálják a régi hagyományos népi gyógyászati apiterápiai kúrát mézzel és tormával. A méz és torma keverékét a következoképpen készítik és alkalmazzák:  Egy evokanálnyi frissen reszelt tormát egy evokanálnyi akácmézzel alaposan összekeverjük, míg egyöntetu pasztát nyerünk. Utána kiskanállal reggeli elott lassacskán beszedjük az egész adagot. A keveréknek kellemes íze van, a méz enyhíti a torma csíposségét, a torma pedig a méz édességét. Egy órával a keverék bevétele után megreggelizhetünk. A kezelést ne fojtassuk tovább mint 30 napig. Ne feledjük el, hogy a keveréket csak aznapra szabad elkészíteni. A hangsúly a készítmény frissességén van. Ha a beteg nem turi a tormát, csökkentsük  a napi torma adagot. Egy kanálról egy kiskanálra és fokozatosan emeljük az adagot, míg újra napi 1 kanál tormát fogyaszt a beteg. A kúrát az év bármelyik hónapjában tarthatjuk. A 30 napos kúrát követoen csak 2 hónap szünet után szabad újra kezdeni, És csak akkor, ha a fájdalmas szívszorulások ismét megjelennek. A mézes és tormakúra alatt ha lehetséges ne szedjünk szintetikus gyógyszereket. A fenti kezeléssel 5-6 kúrával 3 év alatt igen jó eredményeket lehet elérni.

Méz és virágpor a rák ellen

Litván kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a méz és virágpor az immunrendszerre és a vérképzo szervekre a gyomor- és vastagbél-rákban szenvedo betegeknél. Klinikai körülmények között 76 rákbeteget vizsgáltak. Valamennyit kemoterápiai kezelésben részesítettek, majd közülük 41 fonél a mézet és a virágport együttesen alkalmazták, míg 35 betegnél méhészeti termékek nélkül, csak kemoterápiára szorítkoztak. A kutatók figyelme kiterjedt az immunviszonyokat meghatározó fontosabb sejtekre ( leukociták, limfociták, monociták, trombociták), sot azok speciális funkciójú változataira is (T-limfociták, B-limfociták, stb). Mérték a perifériális vérkeringésben az immunoglobulin koncentrációt: meghatározták az antioxidáns rendszer jellemzoit ( DK, MDA és SOD). Mindezt megfeleloen korszeru módszerekkel végezték. Az adatokat statisztikailag elemezték. A méhészeti termékeket fogyasztó páciensek esetében nott a T-limfociták száma, míg a többi alkotónál szignifikáns változás nem történt. Más kedvezo változásokat is észleltek Kovetkeztetés: a méz és a virágpor együttes alkalmazása pozitív változásokat eredményezett a gyomor és vastagvégbél-rák harmadik és negyedik stádiumában lévo betegek immun-és antioxidativ rendszereinek a muködésében.

MÉZES  ÜDÍTO  BODZÁVAL  ÉS  ALMAECETTEL  

A háztartásban eloállíthatunk alkoholmentes kiváló husíto italt, amit a többi méhészeti termék mellett az iparilag eloállított husíto italok helyett a szomjúság oltására nagyszeruen használhatunk
Összetétele a következo;
10 liter felforralt és lehutött víz,
2kg méz,
0,6 l mézes almaecet,
10 db. Bodzavirág,
4 db. szeletekre vágott citrom,
A befottes  üvegbe vagy más nagyszájú edénybe, öntött keveréket naponta felkeverjük. Az edényt vászonnal lekötve tartjúk 10 napig. Az edényt 18-20C* homérsékletu helyiségben tartjuk.10 nap után a gézen átszurjük és 100 g. méz és 200g. víz keverékét adjuk hozzá. Az így nyert ital kellemes, tápláló vitaminizálló és aromás. Hideg ásványvízzel fogyasztható.   

A  MÉZ,  MINT  SZABADGYÖKFOGÓ

Az illinoisi két tanulmánya édes újdonságot hozott a mézbarátoknak. Az egyik tanulmány azt bizonyítja, hogy a mézzel húst tartósíthatnak anélkül, hogy az jellegzetes ízét elveszítené. A másik - most nyilvánosságra hozott - tanulmány azt igazolta a laborkísérletekben, hogy a méz az emberi vérben a lipoprotein oxidációját (LDL) lelassítja. Az LDL oxidációja a véredényekben artériameszesedéses lerakódáshoz vezet. A tudósok azt is megállapították, hogy a SÖTÉT mézfajok, kiváltképp a pohánka, havasi  málna, fenyoharmat, sötét színu kaszáló mézek nagyobb védohatással rendelkeznek, mint a világosabb mézek. 2002 áprilisában újabb kutatási eredmények kerültek a nyilvánosság elé, melyek nemcsak az elozo állításokat igazolták, hanem egyértelmuen bizonyították  a méz antioxidáló hatását- sok gyümölcshöz és zöldségféléhez hasonlóan ellenszerként muködik az elfajuló szabad gyökökkel szemben. Nicki Engeseth professzor és Jason McKibben kutató összehasonlító kísérleteket végeztek hagyományos élelmiszer-tartósító anyagok és a méz között. A méz antioxidáló hatása miatt sokkal valósabb hatású volt, mint a hagyományos tartósítók. Bár a hús sütés során barnább lett, mint a szokásos módon konzervált termékeknél, az ízét mégsem befolyásolta negatívan. Mérési eredményeikhez két különbözo nektárforrásból vizsgálták az oxigéngyökök felvevoképességét. A sötétebb mézek bizonyultak hatékonyabbnak. Jó lenne, ha a méznek ez az újonnan megismert képessége arra is ösztönözne bennünket, hogy ételeinkben a cukrot helyettesítsük vele!!!


KÁLIUM  ÉS  NÁTRIUM  HIÁNY  PÓTLÁS  MÉZZEL  ÉS  ALMAECETTEL

Mibol következtethetünk a szervezet kálium hiányára??? 
1 Csökken a szellemi frissesség. Az egyén nehezen határozza el magát valamire és az emlékezo tehetség is gyengül.
2 Gyakrabban és hamarabb fárad. Az izmok ellenálló képessége csökken és az illeto könnyen fárad.
3 könnyebben hul meg. Jobb szereti a meleg, mint a hideg ételeket. Kezei, lábai gyakran hidegek, mint a jégcsapok.       
4 A talpain gyakran borkeményedések keletkeznek és tyúkszemei képzodnek.     
5 Hajlamos a székszorulása. 
6 Betegségekkel szemben érzékenyebb és könnyen hul meg.
7 étvágytalan, gyakran émelyeg a gyomra és hányingere van.
8 Sebei és horzsolásai nehezen gyógyulnak.    
9 Gyakran viszket a bore.
10 Fogai a szokottnál gyorsabban romolnak.
11 Borén pattanások jelennek meg.
12 Szemhéjuk, szájszögletük reszketésre hajlamos.
13 Izomgörcsök lépnek föl, leginkább a lábakon és foleg éjszaka.
14 Nehezen piheni ki magát.
15 Az éjjeli álma nem pihenheto.
16 Egy vagy több izületben fájdalmak léphetnek fel és mindjárt arra gondol, hogy köszvénye van       
Úgy, ahogy öregszünk, úgy kell növelnünk a napi káliumadagunkat. Általában méz, friss zöldségek és gyümölcsök útján kétszer annyi káliumot kell magunkhoz venni, mint nátriumot, amit sós ételekkel, konyhasóval nyújtunk szervezetünknek. Sokoldalú szerepe következtében, melyet a szervezetben betölt, a kálium nemcsak az egészség megorzésének, hanem azon finom egyensúly megtartásának is fontos tényezoje, amit a kálium és nátrium között fenn kell tartani a szervezetben. A kálium mennyiségét elég könnyen emelhetjük.                                   
1 Eros papirkával, amely káliumban igen gazdag. Egy-egy eros paprika egy-két étkezésnél naponta fedezi a szervezet káliumigényét.        
2 Az almaecet és méz- pohár vízben oldva- mint már több ízben említetten szintén kiváló káliumforrás.
3 Naponta két pohár must, alma- vagy áfonya lé  nagyon kellemes káliumforrás. Kikísérletezzünk, hogy melyik káliumforrás felel meg leginkább és azt használjuk. A must sokak számára a legkellemesebb és a legkönnyebben hozzáférheto káliumforrás. Igyekeztem ezzel kapcsolatban néhány adatot szerezni. A szolo fogyasztható részének, tehát a szolo húsának a héj és magvak nélkül kémiai összetétele a következo.
Tartalom -%-ban
Víz-77,4
Fehérje-1,3
Növényi zsiradék-1,6
Szénhidrátok-19,2
Hamuanyagok-0,5
A must hamutartalmában a következo ásványi elemeket találjuk.
Ásványi elem-%
Kálium- 11,49
Nátrium-0,97
Mész-1,63
Magnézium-1,21
Vas- 0,36
Foszfor-7,08
Kén- 1,1
Klor-0,42                           
A nyirokcsomók megnövelésében megnyilvánuló nyirokedények blokálásánál elsosorban a vas kicsapódására kell gondolnunk, amit a szervezet káliumhiánya idéz elo. Ha a káliumot pótlólag megadjuk a szervezetnek, a nyirokedények blokálása és a nyirokcsomók daganata megszunik és visszatér a normálishoz. Megfigyeltem, hogy mit csinálnak a központi futés szereloi, amikor a kazán falára mészko rakodik. Mikor látják, hogy a víz szokásánál lassabban forr a kazánba 2 liter almaecetet öntenek a forró vízbe és két napig állni hagyják, ez ido alatt az almaecet leolvasztja a mészkövet, amit a forró vízzel együtt kiengednek a kazánból. A zöldségeknél egy érdekes fozés után állapítottuk meg. A bo vízben fott sárgarépa, hagyma, karlábé, peszternák, burgonya, tök és spenót káliumtartalmának 70 százalékát, karfiol, káposzta ,borsó, spárga, zöldbab és kelbimbó ennek 60 százalékát, kukorica, répa és paradicsom ennek 50 százalékát veszíti el. A gyakorlatból és az említett cikkbol ismeretes, hogy mikor a környezet reakciója  savasról lúgosra változik egy bizonyos mennyiségu mész és kálium vész le. Bizonyított tény, hogy a kálium ellenorzést gyakorol a mész felhasználására a szervezetben. Ha a törött csont nehezen forr össze, a folyamatot az étkezésnél adagolt egy-egy algatablettával siettethetjük. Az algák ahogy könyvünk késobbi fejezeteiben rámutatunk, kiváló káliumforrást képeznek. A kálium és nátrium a meglevo folyadékért állandó harcban állnak egymással. Mikor a nátrium látszik gyoztesen a sejtek belsejébol a folyadék a sejtek kívülre áramlik Mikor a kálium a gyoztes, az áramlás ellentétes irányú. Ha  konyhasót fogyasztunk, csökkentjük a sejtek káliumtartalmát a szervezetben. Az ember nem engedheti meg, hogy szervezete elveszítse káliumkészletét, mert az idegsejtek normális muködéséhez ez az elem múlhatatlanul szükséges. Ahhoz, hogy életünk értelmes, hasznos legyen, meg kell tanuljuk szervezetünk kálium-és nátriumtartalmának ellenorzését. Utóvégre miután szervezetünket ásványi elemek is alkotják, ezekkel is törodnünk kel. Közérzetébol következtethet az ember arra, hogy szervezetének milyen elemekre van szüksége ahhoz, hogy az ásványi elemek egyensúlyát fenntartsa, ha pedig abban hiányosságot észlelne, azt minél gyorsabban helyreállítsa.  Dr. D.C. JARVIS

AZ  ALMAECET  KÉSZÍTÉSI  MODJA

A gyümölcsmustokból különösképpen az alma, körte és birsalma mustból aerod erjesztés útján nyert italokat általában gyümölcsboroknak nevezik. A gyümölcsbor készítése jóformán megegyezik a borkészítéssel. Másodosztályú alma, körte, birsalma stb. Zúzalékból vagy ezek mustjából aerod erjesztés segítségével elso osztályú élelmezési alma, körte, birsalma stb. ecet készítheto. A háztartásban az almából a következo módon készíthetünk almaecetet. Az almákat megmossuk, kivágjuk belole a férges vagy rohadt részeket, majd összezúzzuk vagy nagy reszelon lereszeljük azokat a csutkával együtt. Felhasználhatjuk a gyümölcshéjat, a befozésnél visszamaradt gyümölcsmaradékokat is. Az így összezúzott nyers almát a rendelkezésünkre álló gyümölcsmennyiségnek megfeleloen nagyságú edénybe helyezzük és arra elozetesen felforralt és langyosra hutött vizet öntünk (0,5 l vizet számítva 0,4 l almapépre). Az emberi fogyasztásra szánt almaecet készítésénél használt víz minden literjéhez 100 g mézet adunk hozzá. Hogy az erjesztés folyamatát sietessük minden liter vízre 10 g sörélesztot és 20 g száraz fekete kenyeret adunk a keverékhez. A keveréket tartalmazó edényt fedetlenül 20-30C*-os homérsékletu helyiségben tartjuk. Az ecetsav erjedését elosegíti a kevés alkohol (20% cukortartalom alatt) tartalmazó folyadék, a 20C* körüli állandó homérséklet és a minél nagyobb levegovel érintkezo felület. Erjesztésre üveg, fa (fedetlen hordó) vagy zománcozott agyagedényeket használunk. Az erjedési folyamat csak akkor folyik le kifogástalan feltételek között, ha az edényeket, amelyben az erjedés történik nem tesszük ki közvetlenül a napsugaraknak, mert az ibolyántúli sugarak akadályozzák az erjedést. Az erjesztés elso szakaszában az edényt 10 napig 20-30 C*-os  homérsékleten tároljuk és az almapépet naponta 2-3 szór fakanállal megkeverjük, majd ritka szövésu zsákba kipréseljük. A nyert folyadékot gézen át megszurjük, megmérjük és nagyszájú edénybe öntjük. Ha szükséges a folyadékhoz literenként 50-100 g mézet adunk hozzá és a folyadékban alaposan elkeverjük. Az erjesztés második szakaszában a következoképpen járunk el: Az üveg száját gézzel lekötjük és azt az erjedésnek megfelelo homérsékleten tartjuk. Az erjedés csak akkor fejezodik be, mikor a folyadék megnyugszik és letisztul. A folyadék elokészítése és az erjesztés homérséklete szerint az almaecet 40-60 nap alatt kész, mikor is gumicso segítségével tölcséren át-melynek száját gézzel fedjük- üvegekbe húzzuk. Az üvegeket jól ledugaszoljuk, leviaszozzuk és huvös helyen tároljuk. Különbözo salátákhoz és más ételekhez az ember szívesen fogyasztja az almaecetet annál is inkább, mert a szervezete kívánja.                 

A  MÉZ  A  CSECSEMOK  ÉTLAPJÁN
Dr. D. C. JARVIS  ORVOS  KÚTATÓ  KIADVÁNYÁBÓL

Mindenki egyetért azzal, hogy a csecsemok legtermészetesebb és legmegfelelobb tápláléka az anyatej. Ez azonban gyakran -foleg a gyerekek növekedésével -minoségileg és mennyiségileg elégtelennek bizonyul. Ilyenkor szükségessé válik az anyatej pótlása, módosított tehéntejjel. A gyerek szükségleteinek maradéktalan kiegészítése érdekében a tehéntejet különbözo édesítokkel, leggyakrabban  kristály cukorral egészítik ki. A méz drágább ugyan de a legmegfelelobb kiegészíto. A méz kiváló, természetes édesíto, a legtöbb gyerek igen jól turi: amellett, hogy az édesíto kiegészíti a tej ásványi sótartalmát és kevés fehérjét is tartalmaz, enyhe hashajtó és antiszeptikus hatása mellet kellemes illatú és ízletes. A legnagyobb elonye abban rejlik, hogy a fejlodo szervezetnek ásványi só komplexumot biztosít. ''A szénhidrátok tápértékét tanulmányozva, a gyerekek táplálásánál összehasonlító kísérleteket végeztünk mézzel és más cukrokkal. A mézzel igen érdekes eredményeket értünk el, a méz szívódik fel a leggyorsabban 15 perc alatt. A méz nem árasztja el a vérkeringést fölösleges cukormennyiséggel. A méz könnyen emészthetoségének tulajdonítható. A méz más cukrokkal szemben nagy elonye a magas szolo cukor tartalmában rejlik, nem emeli a vér cukor tartalmát azon színt fölé amit a szervezet könnyen nem viselne el. Tekintettel arra, hogy a mézet elég könnyu beszerezni, véleményünk szerint a szénhidrátok méz formájában történo adagolását sokkal szélesebb körben kellene alkalmazni a gyerekek és felnottek táplálásánál. " dr. Schultz és dr. Knott a méznek mint édesítoszernek a csecsemok táplálásában a következoket írják: " Annak ellenére, hogy a mézet, mint élelmiszert az ember a legrégibb idok óta ismeri, jelentosége a civilizáció elorehaladásával párhuzamosan csökken. Tekintve, hogy a méz mindenféle kezelés vagy mesterséges átalakítás nélkül használható, jóformán érthetetlen, hogy ezt a szervezet által olyan könnyen feldolgozott két cukorféleséget tartalmazó édesítot nem használjuk szélesebb körben a gyermekek és csecsemok táplálásánál" Számos elonyének hasznosítása érdekében a csecsemonek 200g táplálékra 1-2 kiskanálnyi mézet keverünk. Székszorulásnál ezt az adagot fél kiskanállal emeljük, hasmenésnél ugyanennyivel csökkentjük. Azoknál a csecsemoknél akik mézet fogyasztanak ritkábbak a hasi görcsök, mert a gyorsabb felszívódás következtében megelozzük az erjedési folyamatot, A fenti néhány példával azt próbáltuk bizonyítani, hogy a méz használata a gyerekeknél és csecsemoknél mennyire hasznos.

MÉZESKALÁCS

HOZZÁVALÓK ( 1 Kg, elkészítéséhez)
25dkg. méz, 2dl. tejföl, 2 db. tojás, 15dkg. vaj, 35dkg liszt, 1 kiskanál sütopor, 1 citrom, 1 tasak vaníliás cukor, ˝ evokanál szódabikarbóna. A tojásokat a mézzel habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sütoport, a vaníliás cukrot és a kicsavart, szurt citromlével felfutatott bikarbonát, jól összekeverjük, majd lassan hozzáadjuk a vajat és a lisztet. Egy magas kalácsformát kikenünk olajjal, megszórjuk lisztel és beleöntjük a masszát. A sütot 240C*-fokra hevítjük, és behelyezzük a formát. Amikor a tészta felemelkedik 180C*-fokra visszavesszük a hot, és a tésztát zsemleszínure sütjük.

A  MÉZ  AZ  ALKOHOLIZMUS  ELLENSZERE  !!!              

A vermonti népi gyógyászat  úgy tartja, hogy az ital iránti különleges hajlam a szervezet káliumhiányával magyarázható. A méz magas káliumtartalma egyensúlyozza az alkoholszomjat és jelentosen hozzájárúl az elvonókúra sikeréhez. Fentiekkel kapcsolatban lakmuszpapír segítségével megálapították egyes szeszes italok reakcióját. A különféle italok
és szikviz a kisérletek során a következo eredményeket adták :

Ital:                       Reakcio:
Whisky                  6,0 ph enyhén savas
Rum                       5,5 ph savas
Vichy-i víz             7,0 ph enyhén lúgos
Sör                          4,5 ph erosen savas
Szikvíz                    5,5 ph savas

Figyelemre méltó, hogy az ember és az állat hajlamos fáradság esetén savas étel vagy ital fogyasztására. Ezzel kapcsolatban könnyebben értjük meg a dolgozót, aki egy fárasztó nap után szívesen iszik meg egy-két sört (savassága igen magas = 4,5 ph ).Meg kel értsük, hogy az üzletemberek és más szabad foglalkozásúak miért vesznek olyan szívesen részt étkezés elott egy kis koktélon: a savas reakciójú szeszes italok fedezik a szervezet savszükeégletét. Érdekes, hogy a legerösebben savas szeszes italok a sör és a bor. A tea és a kávé igen magas ph. 4,5 magyarázza meg a két ital népszeuségét. A vermonti népi gyógyászat betegség esetén kizárólag a teat ajánlja mézzel.