Új arculatot kap Nyárádszereda fötere

Közel három hete újabb munkálatok kezdödtek Nyárádszereda központjában. A polgármester szerint az osz folyamán ez lezárul.
Sikerült mindenféle engedélyt beszerezni Nyárádszereda föterének rendezéséhez – jelentette be Tóth Sándor polgármester, elismerve, hogy a jelenlegi közigazgatási eljárások és követelmények szerint ez nem egyszerü feladat. Így elsö szakaszban elkezdödhetett a munkálat a polgármesteri hivatal és a Nyárád között a tér jobb oldalán. Miután ezen a részen már rendben van a vezetékes infrastruktúra kialakítása, az épületekröl a csapadékvizet is elvezetik, következik a járdarész újjáépítése, a zöldövezet rendezése, fedett sáncok kialakítása, és parkolók létrehozása. A városházától a Rózsák útjáig terjedö kis szakasz sem marad ki a felújításból, de azt nem ennek a tervnek a részeként végzik el.

A beruházásra nem sikerült sem pályázati, sem kormányzati forrásokat szerezni, de nem várhattak tovább: a fötéren uralkodó áldatlan állapotokat végre fel kell számolni – nyomatékosította az elöljáró. A munkálat értéke közel százezer euró, de az összegnek csupán egy részével rendelkeznek, ezért azt fontolgatják, hogy felvesznek egy kis kamatlábú, rövid lejáratú bankkölcsönt erre a célra. Az elkezdett munkálatok során a jelenlegi aszfaltburkolatot eltávolítják a járdáról, elkezdték a fedett sáncok kiépítését, a ketto közötti zöldövezetet pedig szegélykövekkel határolják, feltöltik, hogy a jövoben nyírni is lehessen a füvet. A nem keskeny járdarészt három különbözö méretü és színü kölapokkal burkolják a közeljövöben. A tér bal oldalán egyelöre várni kell ugyanezekkel a munkálatokkal, mert ott eloször be kell fejezni a víz- és csatornahálózatot, de arra csak jövöre kerül sor, miután a jobb oldali részre tudják terelni a forgalmat és parkolást – mondta a városvezetö.

Arra is rákérdeztünk, mi várható a fotéri forgalomirányítás tervezett átalakításával kapcsolatban. A polgármester szerint két-három változaton is dolgoznak a szakemberek, amint elkészülnek, ezt a lakosság és a helyi tanács elé terjesztik. Ö személy szerint a körforgalmat látta volna a legcélszerübbnek, de azt tanácsolták neki, vizsgáljanak meg más lehetöségeket is. Ezért nem történt elmozdulás ebben a kérdésben, de nincsenek semmivel elkésve, hiszen a város föútjait felújították, csak ez a százméteres szakasz rendezése maradt hátra.

Városünnepre készülnek Nyárádszeredában

Február harmadik hétvégéjén huszonharmadik alkalommal ünnepli meg Nyárádszereda azt a történelmi pillanatot, hogy a városban 1605. február 21-én a székelyek Erdély fejedelmévé kiáltották ki a Habsburg-ellenes szabadságharc vezetojét, Bocskai Istvánt.
A rendezvénysorozat háromnapos lesz: pénteken a középiskolában a hagyományos történelmi vetélkedot szervezik meg, valamint a Bocskai Kupa focitornát a sportcsarnokban. Szombaton délelott a középiskolások mutatnak be ünnepköszönto irodalmi musort a muvelodési házban, ezt követoen ugyanott könyvbemutatóra és festészeti tárlatnyitóra is sor kerül. Délután a városházán tart díszülést a helyi tanács, este a muvelodési házban a Bekecs Néptáncegyüttes december végérol elmaradt itthoni gálamusorát láthatják az érdeklodok, majd a Maros Muvészegyüttes mutatja be az Itt a farsang, áll a bál! címu táncmusorát. Vasárnap délelott a fotéri református templomban ünnepi istentisztelet, ezt követoen a fejedelem mellszobránál koszorúzás lesz, délután pedig a kultúrházban a középiskolások szalagavató ünnepélyét tekinthetik meg az érdeklodok.

A Bocskai Napok keretében, a szombat délutáni ülésen a helyi tanács Bocskai-díjat ad át Jakab Tamásnak, a volt Nyárád szövetkezet egykori elnökének. A Nyárád szövetkezet félszáz cipész kezdeményezésére alakult az 1950-es években, de Jakab tette azzá, amivé lett: a Nyárádmente legjelentosebb ipari egységévé.

A városünnep költségvetése a szokásos 10-12 ezer lej – tudtuk meg Tóth Sándor polgármestertol.

A szombati ünnepi ülés alkalmával adják át a felújított tanácstermet is a városházán. A közigazgatási székház felújítása során az emeleten padlózatot és nyílászárókat cseréltek, új világítótesteket és egy állandó kivetítot szereltek fel a helyiségben, amelynek egyik falát ezentúl egy hatalmas tapéta fogja borítani, amelyen régi nyárádszeredai fényképekbol készült montázs látható.