Kétmillió lej nyárádszeredai beruházásokra

Az utóbbi idoszakban közel kétmillió lejt kapott Nyárádszereda különbözo beruházások támogatására. Ez segít ugyan a pillanatnyi gondokon, de nem oldja meg az önkormányzat állandó adóssághalmozását.
Különbözo célpénzeknek a helyi költségvetésbe való befoglalását hagyta jóvá a napokban a nyárádszeredai városi tanács. Nemrégiben 550 ezer lejt kaptak községi és megyei utak javítására, ebbol sikerült a fotéren és néhány utcában elvégezni a kátyúzásokat, és az útjavítások során felhalmozott tartozásaik egy részét törleszteni. Érkezett további 330 ezer lej az államtól annak a kölcsönnek a törlesztésére, amelyet a város az államkincstártól vett fel az andrásfalvi út újjáépítésekor: az összegbol 66 ezer lejt az idei, a többit a következo évi törlesztorészletek fedezésére használják. Költségvetés-kiegészítésként 502 ezer lejt hagytak jóvá a város számára iskolai célokra. Ebbol 97 ezer lejt fordítanak az Andrásfalvi úton épült új iskola elmaradt költségeire, és egy 239 ezer lejes elmaradást kifizetnek a Szentannai úton épülo iskola kivitelezojének. A megmaradt pénzbol ennél az iskolánál tovább tudják folytatni a munkálatot, és remélhetoleg a következo tanévkezdésig átadhatják az ingatlant. Több híd építését is elkezdték 2008-ban kormányprogram keretében. A munkálatok befejezéséhez szükséges 503 ezer lejt is megkapták most, ebbol 100 ezret költenek a Demeterfalva és Székelytompa között elkezdett híd befejezésére, a többit pedig a számlák függvényében használják fel – részletezte megkeresésünkre az összegeket és falhasználási céljukat Tóth Sándor polgármester. Hozzátette: ez utóbbi összeget nem biztos, hogy teljesen el tudják költeni az év végéig, ugyanis a vállalkozó még nem végzett el minden munkálatot.
További 95 ezer lejt kapott a város egy tavaly készült tanulmány kifizetésére, amely a Székelysárd és Székelybo közötti közel négy kilométeres községi út és néhány nyárádszeredai utca aszfaltozását készíti elo.
Hatalmas segítség az önkormányzatnak ez az összeg, hiszen a helyi bevételeknek kétszerese – mutatott rá a városvezeto, elismerve: rá vannak utalva az állami pénzekre, hiszen az utóbbi években nagyon sok infrastrukturális beruházást indítottak el városszerte, és még mindig sok új várat magára. A kapott pénzekbol nem tudnak minden elmaradt számlát kifizetni, de legalább év végére lélegzethez jutottak – fejtette ki Tóth Sándor

NYÁRÁDMENTI NAPOK
Nyárádmenti Kézműves Kiállítás - Helyi Termékek Vására
Nyárádszereda, 2014. augusztus 1-3.

Augusztus 1., péntek
11:00- Nyitott kézműves műhely- Fazekasműhely
Helyszín: Nyárádszereda főtere
11:15-14:00 - Gyermekfoglalkozás
Helyszín: Játszótér
12:00 - Megnyitó
Hagyományos Kézműves és Termékvásár
Helyszín: Nyárádszereda főtere
13:00- A klímaváltozás hatásai: Focus Eco Center fotokiállítása
,,földed és szíved egy és ugyanegy" - Bocskai István dalkar műsora
Helyszín: művelődési otthon
15:00 - Értékek a Nyárád mentén - kerekasztal megbeszélés
Helyszín: Bekecs Étterem
17:00- Bekecs Néptáncegyüttes utánpótlás csoportjainak előadása
Helyszín: Nyárádszereda főtere, szabadtéri színpad
19:00- Aszódi Filharmonikus Zenekar
Helyszín: Nyárádszereda főtere, szabadtéri színpad
20:30- Bekecs Néptáncegyüttes: Hagyatékok
Helyszín: Nyárádszereda főtere, szabadtéri színpad
22:00- Koncert: Herczku Ági és a Banda
Helyszín: Nyárádszereda főtere, szabadtéri színpad

Augusztus 2., szombat
10:00 - Hagyományos Kézműves és Termékvásár
10:00-14:00- Öregfiúk focimérkőzés
Megyei I. osztályú csapatok mérkőzése
Helyszín: Focipálya
12:00-16:00- Rally Zónabajnokság
Helyszín: Nyárádszereda főtere
14:00- Női kézilabda bajnokság
Helyszín: Bocskai István Iskolaközpont sportterme
16:00- Halhatatlan élet - egyszemélyes népi vígjáték
Előadó : Kulcsár -Székely Attila, székelyudvarhelyi színművész
Helyszín: művelődési otthon
17:00- Koncert: New Proscenium
18:00- Koncert: Corax
19:00- Koncert: Chrom
20:00- Koncert: Vecker
20:30- Bekecsalja Szépe - Szépségverseny
Helyszín: Nyárádszereda főtere
22:00- Koncert: Kalapács József és a Cold Taste
23:30- Tűzijáték

Augusztus 3., vasárnap
11:00- Nyárádszeredai Off road - II. Élménynap
Helyszín: Szeredai gát
12:00- Magyar Miatyánk - trianoni emlékműsor
Szerkesztette és előadja: Kulcsár-Székely Attila, színművész
Helyszín: Unitárius Templom
17:30- Az első világháború kitörése és kihatása Erdélyre
Előadja :Berekméri Árpád Róbert
Helyszín: Bocskai terem
18:30- Hegyi Mária: Rügybomlástól lombhullásig - Nyárádremetei életképek.
Könyvbemutató
Helyszín: Bocskai terem
20:00- William Shakespeare: A vihar Előadja a Spectrum Színház
Helyszín: művelődési otthon


Teljes hosszában megújul Nyárádszereda föutcája

17 milliárd lejt kapott az önkormányzat a fejlesztési minisztériumtól
Hamarosan új aszfaltréteg kerül Nyárádszereda foutcájára: a regionális fejlesztési minisztérium több mint 17 milliárd régi lejt hagyott jóvá a várost átszelo, a 135 és a 135A megyei utakhoz tartozó, mintegy 6,5 kilométeres szakasz teljesköru rehabilitációjára. A nyárádszeredai önkormányzat terve azt követoen kapott zöld jelzést, hogy Tóth Sándor alpolgármester a napokban Bukarestben egyeztetett a fejlesztési tárca vezetoivel, akik már az elso meghallgatás során elfogadták a projekt muszaki tervét.
Tóth Sándor elmondta: a minisztérium által meghirdetett 10.000 km út-program költségvetési keretébol kiutalt összegbol az aszfaltozás mellett az útszélek lekövezésére is futja majd. Az alpolgármester szerint ez a nagyívu beruházás nemcsak a városnak, hanem az egész régiónak fontos, hiszen ez az útszakasz a környezo falvak számára is a legfontosabb közlekedési útvonal.
A felújítást várhatóan még ezen a nyáron elvégzik.


Továbbjutott a Bekecs néptáncegyüttes

Sikeresen vette az akadályt Beno Barna fiatal csapata a hétvégén Budapesten, és produkciójukkal feljebb léptek a nem kis elismerést és lehetoséget jelento Kárpát-medencei magyar megmérettetésen.
Szombat este zajlott a Fölszállott a páva tehetségkutató televíziós verseny elodöntojének elso megméretteto köre, amelyben tizenketten indultak azért a hat helyért, amely az áprilisi középdöntobe biztosított bejutást.

A nyárádmenti néptáncegyüttes az ajka-padragkúti kamara-táncegyüttessel és a székesfehérvári Alba Regia táncegyüttessel mérte össze képességét, tudását a néptánc kategóriában. A nyárádselyei táncokat igencsak magabiztosan, ügyesen és fürgén járták a fiatalok, így csöppet sem maradtak alul a jó produkciót mutató versenytársaikkal szemben, és sikerült hozniuk azt a többletet, amit az erdélyi, velük született tánc jelentett, továbbá sikerült a színpadon ledolgozniuk azt a hátrányt, ami egy több évtizedes múltra visszatekinto magyarországi együttessel szemben fennállhat. A zsuri tetszését nem csak a tánc és eloadásmód nyerte el, hanem a fiatalok viselete is, de a szakemberek nem felejtették el felhívni a figyelmet a táncdallamok megválasztására. A nyárádszeredaiak és a székesfehérváriak egyaránt 43 pontot értek el, így mindkét csapat bejutott a következo szakaszba.

A verseny internetes oldalán a nyárádmenti együttest így mutatják be: „Igen vegyes egy társaság: a táncosok Nyárádszereda és Marosvásárhely 20-30 km-es körzetébol valók, a tagok között számos adatközlo is található, repertoárjukat a legkülönfélébb táncok alkotják, amelyeket kizárólag tiszta forrásoktól sajátítanak el. A legfiatalabb tagjuk 16, a legidosebb 34 éves, a legalacsonyabb 150 cm, a legmagasabb 190, cipoméretük pedig 34-tol 45-ig terjed – sokszínuek, fiatalok, vidámak. Van közöttük színész, orvos, diák, mérnök, menedzser, novér, koreográfus, fénytechnikus, pedagógus, masszor, tájépítész, közegészségügyis, mezogazdász, elárusító, kommunikációs szakérto, kántor, háziasszony, naplopó és nocsábász. Egy azonban biztosan közös bennük: megszállottan imádnak táncolni.”

Amúgy nemcsak a Bekecs fellépése hozott nyárádmenti vonatkozású produkciót: a budapesti Salamon Soma székelyhodosi keserves, lassú forduló és vármegyei sebes muzsikát adott elo furulyán, amit 1914-ben Bartók Béla gyujtött egy helyi pásztortól.