Jó évet zárhat Nyárádszereda

A gazdasági helyzet ellenére a város sikeres évet zár, az eltervezett beruházásokat megvalósította, alig van adósság és minden közalkalmazott megkapja a bérét.

A dolgok jobban is mennek, ha biztosítva lesznek a megfelelő erőforrások és a tervezett csapat is feláll a városházán – ígéri Tóth Sándor polgármester.
Már befedték az épülő Andrásfalvi úti háromszintes iskolát, a napokbban a földszinten és az első emeleten beszerelik a nyílászárókat, miközben folynak a belső munkálatok is. A kifizetésekkel különösebb fennakadások nincsenek, ugyanis szigorú előírásoknak kell megfelelni az európai támogatás miatt.

Hamarosan kisfilm készül, amely a város adottságait ismerteti, bemutatja a meglévő és javasolt ipari zónát, valamint a helyi erőforrásokat. A négy nyelvű kisfilmet minél több kereskedelmi kamarához és a külföldi testvértelepülésekre is eljuttatják, ezzel próbálják meg azt elérni, hogy minél több ipari és kereskedelmi jellegű beruházást vonzzanak a településre.

 Jelenleg szerdánként a kisváros főtere egy indiai városhoz hasonlít: nagy a forgalom, a zsúfoltság, rengeteg ember fordul meg itt ilyenkor a piac miatt. Látva az állapotokat, sürgős megoldást keresnek a kérdés végleges rendezésére.

Bővíteni igyekeznek a közszolgáltatásokat (út, víz, áram, csatorna, gáz) azokban az övezetekben, ahol a település épül, gyarapszik: az andrásfalvi és szentannai negyedekben és Tompa irányába. Szeretnének minél több olyan ingatlant megvásárolni, amely fontos volna a város számára, de emellett olyan befektetéseket is eszközölni szeretnének, amelyek a helyi költségvetést gazdagítanák: gondolnak itt turisztikai infrastruktúrára és szabadidős központra – sorolja a terveket a kisváros elöljárója.

 Új úton járnak

Több évi kálvária után idén sikerült teljesen újjáépíteni a megyei út várost átszelő szakaszát. A leszámlázott értékből 1,1 milliót kifizettek, 700 ezerrel még tartoznak, és vannak elvégzett, de le nem számlázott munkák is. Ha az elmaradást sikerül kifizetni, akkor a kivitelező ráhúzza az új útra a koptató réteget is. Mindaddig azonban a város nem veszi át az utat, tehát a tél okozta esetleges hibákat is a vállalkozó javítja ki. Nem feledkeztek meg a szentannaiakról sem, jövőben ott is feljavítják az utat. Az andrásfalvi út végén levő közlekedési szigetet illetően kiderült: ha nem tudják a terveknek megfelelően kijavítani, akkor lebontják. Ezúttal is felkérik a lakosságot, hogy vigyázzanak az óvatos közlekedésre az új úton, mert a rendőrség fokozottan figyeli a megnövekedett forgalmat.
 
Januártól lesz SMURD-szolgáltatás

Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a terv szerint, január 1-től beindulhasson a rohammmentő-szolgálat. Még folyik azoknak a személyeknek a képzése, akiket decemberben alkalmaznak.
Ugyanakkor haladnak a volt Nyárád szövetkezet egyik épületének felújításával, ahol a mentősök mellett a hivatásos tűzoltóság is új székhelyet kap. A garázst is felújítják, ide egy-egy tűzoltó és rohammentő-autó kerül hamarosan. A felújítások költségeibe ezer-ezer lejjel beszálltak Csíkfalva, Hodos, Bere, Magyarós, Havad, Gálfalva és Madaras községek is, amelyeket ugyancsak ellát majd a SMURD szolgálat.

 Elkészült a vízüzem

A gát alatti területen végéhez közeledik a vízüzem építése: már elkészült a vízkivételi pont, a tisztítóállomás, a tartályok, ülepítők a földbe kerültek és csak a tereprendezés maradt hátra. Az üzem kapacitása másodpercenkénti 15 liter lesz. Ugyanakkor a beruházáshoz a megyei önkormányzat is csatlakozott, és ugyanitt egy saját, másodpercenkénti 90 literes vízkivételi pontot épített meg, ugyanis innen látnák el a tervezett nyárádmenti vízhálózat főgerincét Nyárádmagyaróstól Nyárádtőig. Bár minden engedélyt megkaptak a vízügytől, a gyakori szárazság miatt előfordulhat, hogy nem lesz elégséges a Nyárád vízhozama mindkét hálózat ellátására. Ha ilyen eset áll fenn, akkor a szeredai vízellátás elsőbbséget élvez – így egyezetett meg a helyi és a megyei önkormányzat.

szekelyhon.ro


NYÁRÁDMENTI NAPOK 2012
Augusztus 1 – Augusztus 4
Nyárádmenti Kézműves Kiállítás - Helyi Termékek Vására

AUGUSZTUS 1., SZERDA 
9,00 Hagyományos kirakóvásár
- pónilovaglás, légvárak, ugrálók, gyerekjátékok
Helyszín: Nyárádszereda főtere
10,00 - 14,00 Kézműves foglalkozások gyerekeknek 
- Mondókák, népdaloktatás, ismerkedés
- Bogzott karkötő készítése 
- Papírhajtogatás, felfújható tulipán készítése
- Színező, öntött gipszformák festése
Helyszín: Nyárádszereda, Művelődési Ház kisterme 


AUGUSZTUS 2., CSÜTÖRTÖK
10,00 Horgászverseny
Helyszín: horgásztó, Nyárádgálfalva
10,00 - 14,00 Kézműves foglalkozások gyerekeknek 
- Bogzott karkötő készítése
- Papírhajtogatás, állatkák
- Baba hurkapálcán
- Szalvéta technika
- Plakáttervezés: a 2013-as Nyárádmenti Napok plakátja
Helyszín: Nyárádszereda, Művelődési Ház kisterme 
16,00 - 18,00 Autós ügyességi verseny 
Helyszín: Nyárádszereda főtere 
18,00 Történelmi témájú előadás
Helyszín: A református egyház Bocskai terme, Nyárádszereda
- Előadó: Dr. Novák Csaba Zoltán - A történelmi magyar egyházak helyzete a kommunizmusban
- A Filip dosszié. Maksay Ágnes dokumentumfilmje

AUGUSZTUS 3., PÉNTEK
10,00 - Sportrendezvények
Labdarúgó mérkőzések: 
- Papok – Polgármesterek
Helyszín: műfüves sportpálya, Nyárádszereda 
16,00 - Tuningolt és retroautók kiállítása
Helyszín: Nyárádszereda főtere 
20, 00 - Trilógia – a Bekecs Néptáncegyüttes előadása 
Helyszín: Művelődési Ház, Nyárádszereda 
20, 00 - A Nyárádmente Kistérségi Társulás érdemdíjának átadása
Helyszín: Héthatár Vendéglő, Nyárádszereda

AUGUSZTUS 4., SZOMBAT

9,00- 16,00 – Nyárádmenti Kézműves Kiállítás, Helyi Termékek Vására 
Helyszín: Sportcsarnok, Nyárádszereda
10,00 - Székelyvajai Fúvószenekar fellépése
Helyszín: Sportcsarnok, Nyárádszereda
10,00 - Községek közötti főzőverseny
Helyszín: Líceum udvara, Nyárádszereda

11, 00 - Vásári köszöntő
- Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere
- a testvértelepülések polgármesterei

11,30 – Programismertető
- A fellépők, kiállítók és a főzőverseny résztvevőinek bemutatása 
- Népzene, néptánc és fúvószene a kiállítás helyszínén
- A nyárádmenti Bekecs tánccsoport többszöri fellépése a nap folyamán
Kézműves mesterségek bemutatása, 
Bor- és pálinkakóstolás
Ételkóstolás
15,00 - A főzőverseny eredményhirdetése, díjak átadása
15,30 - A „Nyárádmente képekben” fotópályázat kiértékelése, díjak átadása
16,00 - A horgászverseny és a labdarúgó mérkőzések nyerteseinek díjazása
16,00- Motoros felvonulás
Helyszín: Nyárádszereda főtere
18,00 - Szabadtéri koncertek:
19, 00 - Abodi Nagy Blanka 
20,00 - Slágerfesztivál 
21,00 - Bojtorján együttes 
Helyszín: Nyárádszereda főtere
23,00 - Tűzijáték

Szabadságharcosnak állítanak szobrot Nyárádszeredában 

Március 15-én szoboravatással ünnepelnek Nyárádszeredában: több évi tervezgetés után az 1848-49-es szabadságharcos Deák Farkas mását leplezik le a kisváros főterén.
A tervek szerint jövő héten szoboravatással ünnepli Nyárádszereda a nemzeti ünnepet. Több évi terv látszik beérni azzal, hogy leleplezik Deák Farkas szabadságharcos mellszobrát a főtéren. A helyi tanács rábólintott a javaslatra, így a napokban felállítják a talapzatot és a jövő héten felkerül rá a szobor is. Tóth Sándor alpolgármester portálunknak elmondta: tavaly tudtak anyagi fedezetet keríteni az elképzelésre, és közel négy hónappal ezelőtt rendelték meg az alkotást. A másfélszeres nagyságú mellszobrot Bocskai Vince szovátai szobrászművész öntötte, s mivel a kulturális minisztérium jóváhagyásai is a napokban várhatóak, a jövő héten állni fog a mű.

Az iskola elé állítják

A szobor a főtér felső felén, a Deák Farkas Általános Iskola előtti zöldövezeten kap helyet, szinte szemben a főtér alsó felében álló Bocskai-szoborral. Az alpolgármester szerint a két személyiség szobra mintegy bezárja a teret és tekintetükkel mintha óvnák azt. „Nyárádszereda megérdemel egy ilyen szobrot” – véli az elöljáró, akitől megtudtuk: a szoborállítás teljes egésze, beleértve a helyszínt, talapzatot, szobrot, dokumentációt és engedélyeztetést, mintegy tízezer euróba kerül. A teljes összeget a vidék RMDSZ-es parlamenti képviselője, Kerekes Károly ajánlotta fel a városnak a tavaly ősszel. A helyi tanács egyhangúan támogatta az ötletet, de a múlt hónapi tanácsülésen egyesek azon véleményüket fejezték ki, hogy méltóbb helyre kellene állítani a szobrot. Az alpolgármester kifejtette: az alkotó ezt a helyszínt tartotta a legalkalmasabbnak. Bár tavaly felvetődőtt egy szoborpark kiépítésének ötlete a főtéri parkban, az elöljáró elmondta: Deák is része lehet egy majdan kialakítandó szoborparknak, de egyelőre az eredeti helyszínül jelölt zöldövezet helyzete nem tisztázott, ezért kerül az iskola elé a műalkotás.

„Közelebb hoztuk a nagyközönségnek”

„Már 1990. március 15-én kimentünk a sírjához” – eleveníti fel a kezdeteket Dászkel László polgármester. Azóta minden évben esőben, hóban, szélben emlékeztek a szabadságharcosra, de mivel a sírkert egy magasabb dombtetőn van a temetőben, ezért viszonylag szűk kör járt ki oda koszorúzni. Ellenben ezzel a lépéssel mindenki számára elérhetővé tették a kultuszt: „A húszéves kötődés fogalmazta meg, hogy jó lenne egy központi helyen koszorúzni. Most közelebb hoztuk a nagyközönségnek” – mondja Dászkel. Már akkor felvetődött a szoborállítás ötlete, amikor az iskola felvette Deák nevét. Akkor úgy képzelték el, hogy a kopjafa helyén, a főtéri parkban lesz elhelyezve, Bocskaival szemben. Ez egyelőre nem lehetséges, minthogy az a szoborpark sem a zöldövezetben, amelyben Csaba királyfi és Deák Farkas mellszobrai lettek volna az első alkotások.

Ki volt Deák Farkas?

Deak Farkas 1832-ben született Marosvásárhelyen Deák Ferenc ügyvéd és Mikse Anna gyermekeként. 1849-ben gróf Tholdalagi Mihály őrnagy mellett részt vett a szabadságharcban. 1852-ben belesodoródott a Török-Gálffy-féle összeesküvésbe, ezért öt évig raboskodott Nagyszebenben és Josefstadtban. 1857-ben szabadult, jogot tanult. 1870-ben igazságügyi miniszteri titkár, 1881-ben tanácsos lett. 1886-ban Vaskoronarenddel tüntették ki. 1876-tól a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. 1888-ban bekövetkezett halála után testét végső óhaja szerint a családi sírkertben temették el a ma Nyárádszereda részét képező Andrásfalván. Itt alussza örök álmát, ide (is) feljár évente koszorúzni a város lakossága március 15-én. Egy másik szabadságharcos, Szász Károly lelkész a központi temetőben nyugszik, az ő sírja sem marad jeltelen, ide is elzarándokolnak a nyárádszeredaiak minden nemzeti ünnepen.

Nyárádszeredai Kertésznap – tizedszer

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Nyárádszeredai Tagozata (CENT), az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztálya, a Sapientia EMTE Kar kertészmérnöki tanszéke és a Bocskai István Alapítvány szombaton ismét kertésznapot rendez a nyárádszeredai Művelődési Házban.
Idén már tizedik alkalommal kerül sor a szakmai találkozóra, amely tartalmas programmal várja az érdeklődőket. Több helyiségben és szabadtéren lehet termékbemutatót látogatni, ugyanakkor magbörze és könyvstand is várja a vásárlókat. Mindez hazai és magyarországi cégek, termelők, a CENT és az EMTE kertészmérnök szakos, jelenlegi és volt hallgatói jóvoltából.
Mindezekkel párhuzamosan a nagyteremben 9 órakor Dászkel László polgármester hivatalosan is megnyitja a napot, majd a szervezőbizottság elnöke, dr. Jakab Sámuel ismertetője következik. Ezután a cégek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a terv szerint Kluzsán Attila mérnök a mezőgazdasági alapanyagok forgalmazásával és paprikatermesztéssel foglalkozó Blondy Románia Kft.-ről beszél, míg Ocskay Mária az Óbuda Kert Kft.-ről tart bemutatót.
Bizonyára nagy lesz az érdeklődés a szakmai előadások iránt, ezért az idén is neves előadókat hívtak meg: A kertészeti kiállítások fontosságáról Ocskay Mária, a Magyar Dísznövény-szövetség képviselője ad elő, a Megújuló energiák hasznosításának lehetőségei Erdélyben címmel dr. Vallasek István tar előadást, míg A gödöllői királyi kastélykert megújult képe dr. Fekete Albert előadásának témája lesz, de dr. Kolozsvári Zoltán is értekezik az angol kertépítés jellegzetességeiről.


Tisztelettel meghívjuk a X.
NYÁRÁDSZEREDAI KERTÉSZNAPRA

Szakmai elõadások, termékbemutató, vásár, magbörze, könyvstand.

Hazai és magyarországi cégek, vállalkozók, termelõk és a Budapesti Corvinus Egyetem Nyárádszeredai Tagozat (CENYT) diákjainak bemutatkozása
Idõpont: 2012. március 10-én, 8 óra
Helyszín: Nyárádszereda, (Miercurea Nirajului), Mûvelõdési Ház

További információk:

Szakács Etelka:
- munkanapokon: +40-265-576096; +40-265-576908
- szombaton: +40-265-576899; +40-265-576908

/ e-mail: bocskai@lorinfo.ro
jakab.bocskai@rdslink.ro

A kiállítók jelentkezését legkésõbb március 2-ig (péntek) várjuk (e-mail-en is be lehet jelentkezni).
Részvételi díj kiállítóknak: 50 lej asztalonként.

A rendezvény szervezõ bizottsága:

    Budapesti Corvinus Egyetem Kert;szettudományi Kar Nyárádszeredai Tagozata (CENT)
    Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztály
    Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar kertészmérnöki tanszék
    Bocskai István Alapítvány Nyárádszereda

Program
2012. március  10.,  szombat

9,00 - Vendégek köszöntése - Dászkel László, Nyárádszereda polgármestere
a kertésznap céljának, lebonyolításának ismertetése - Dr. Jakab Sámuel a szervezõbizottság elnöke

Cégbemutatók
9,30-9,50        
Blondy Románia kft, mezõgazdasági alapanyagokkal való kereskedés és paprikatermesztés
Kluzsán Attila kertészmérnök, a CENT végzettje

9,50-10,00        
Óbuda Kert kft
Ocskay Mária

Szakmai elõadások

10,30-10,50
A kertészeti kiállítások fontossága
Ocskay Mária, Magyar Dísznövény Szövettség

10,50-11,20        
Megújuló energiák hasznosításának lehetõségei Erdélyben
Dr. Vallasek István

11,20-11,50
Kávészünet

11,50-12,30
Gödöllõi királyi kastélykert megújult képe
Dr. Fekete Albert

12,30-13,30
Az angol kertépítés jellegzetsségei; Cornwall (Dél-Anglia)
Dr. Kolozsvári Zoltán

Megszűnt a nyárádszeredai tanácsosok elleni eljárás

Már nem folyik eljárás a nyárádszeredai tanácsosok ellen – erősítette meg portálunknak a város alpolgármestere, Tóth Sándor.
Az elöljáró egyben cáfolta is az egyik országos magyar napilap múlt hónapi tudósítását, miszerint nem szűnt meg a tanácsosok elleni per. Tóth Sándor a marosvásárhelyi törvényszék internetes oldalán is megjelent adatokkal erősítette meg portálunknak, hogy már nem folyik ellenük per.

Mint arról többször is beszámoltunk, Marius Paşcan prefektus azért perelte be a kisváros alpolgármesterét és 13 tanácsosát, mert azok nem voltak hajlandók eleget tenni egy 2010. évi végérvényes bírósági határozatnak, amely arra szólította fel őket, hogy állítsák vissza az ortodox egyház által a nyárádszeredai főtéri parkban birtokolt 1022 négyzetméteres felület jogi helyzetét, azaz vegyék ki azt a város köztulajdoni lajstromából.

Az internetes oldal adatai szerint október 6-án nyújtott be keresetet a prefektus a nyárádszeredaiak ellen, egyúttal hatalmas pénzbírságot is helyezve kilátásba. Az október 31-ére kitűzött tárgyaláson halasztottak, hogy az alpereseket is beidézhessék. A novemberi 25-ére kitűzött tárgyaláson december 5-éig kaptak haladékot a tanácsosok, mivel nem vehették át az előírt időben a perbehívót. December 9-én azonban megszületett az eredetileg 2012. április 9-ére várt ítélet: a bíróság kimondta, hogy a kereset tárgytalanná vált. Ugyanis időközben, november 30-án a nyárádszeredai tanács úgy döntött, hogy eleget tesz a 2010. évi bírósági döntésnek, és a vitatott terület jogi helyzetét visszaállítja.

Szünetelnek a munkálatok Nyárádszeredában

A fagyos tél nehezítette a nyárádszeredai infrastrukturális munkálatokat is: a gépek állnak, de az utak járhatatlansága miatt rengeteg a panasz. A beruházások várható kilátásai felől Tóth Sándor alpolgármesternél érdeklődtünk.
A vízvezetés nem állt le a tél folyamán, decemberben és január elején szinte kizárólag a településen kívül dolgoztak. Helyére került a két, egyenként 500 köbméteres tartály is a Kerek-erdő mellett, ide pumpálják majd fel a vizet a Nyárádtól, innen pedig szabadeséssel jut el majd a háztartásokba. Az ivóvízvezeték kiépítése mintegy 80%-ban el van végezve, csupán a főtér sétáló részén és az Andrásfalvi út egyik oldalának felén kell még elhelyezni a csöveket a talajba. A munkálatok befejezése attól is függ, hogy milyen ütemben utalja az Országos Befektetési Társaság az összegeket, valamint hogyan sikerül az önkormányzatnak törlesztenie a vállalt önrészt – mondta el lapunknak Tóth Sándor.

A szennyvízrendszer kiépítésével különösebb gondok nincsenek, már csak a tisztítóállomásnál vannak munkálatok, kerítésépítés és egy transzformátorállomás felállítása, ennek engedélyeztetése folyamatban van.
Nem szorult háttérbe a település lakosait leginkább foglalkoztató kérdés sem, a munkálatok során tönkrement utak állapotának helyreállítása. A fagyok előtt elkezdték az utak megtisztítását a sártól, illetve a gödrök feltöltését. Az alpolgármester továbbá elmondta: nemrégiben az elektronikus közbeszerzési rendszerben is meghirdették a kivitelezési munkálatokat, a licitálásra elméletileg a napokban kerülne sor, de hogy mikor kezdődik el a munkálat, az nagyban függ attól is hogy milyen cégek vesznek részt a versenytárgyaláson és megfellebbezik-e az eredményeket. Az országos infrastruktúrafejlesztési programban meg van jelölve ugyan 17 millió lej erre a munkálatra, de végső határidőként 2019 áll, ezt pedig nem tudja megvárni a város – fejtette ki az alpolgármester, aki ezért úgy döntött, hogy önerőből próbálják elindítani a beruházást.

A közel hét kilométernyi útszakasz felújítása több millió lejre rúg, de a kivitelezés értékét csupán a közbeszerzés lezárta után ígérte meg a sajtónak az elöljáró. Mindenképpen úgy szeretnének szerződést kötni a kivitelezővel, hogy 48 hónap alatt törlesztik majd a munkálatok ellenértékét. Az Andrásfalvi úton teljesen új alapot kell építeni az útnak, míg a település többi részén megerősítés és aszfaltozás várható – mondta el lapunknak Tóth Sándor.

Hétvégén kezdődnek a Bocskai-napok

Nyárádszereda idén tizennegyedik alkalommal emlékezik történelmének legfényesebb pillanatára, arra, hogy 1605. február 21-én a településen a székelyek fejedelmükké kiáltották ki Bocskai Istvánt.

A rendezvény szombaton délelőtt veszi kezdetét a középiskola dísztermében: a megnyitó után Istenért és a hazáért címmel nemzet- és vallástörténelmi témájú előadásokra kerül sor. Az alkalomhoz illő iskolai műsor után felavatják az oktatási intézmény előtt tavaly felállított székely kaput.
Vasárnap kerül sor a fejedelemválasztás emlékére rendezett ünnepségre: 11 órától a református templomban tartanak istentiszteletet, utána pedig Bocskai István szobránál koszorúznak.

Teljes heti program

A jövő héten is gazdag program várja az érdeklődőket. Vasárnap este és hétfőn délben a Maros Művészegyüttes János vitéz című táncjátékát láthatja a közönség. Kedden kerül sor a középiskolások hagyományos történelmi vetélkedőjére, szerdán is nemzet- és honismereti rendezvények lesznek: az általános iskolások számára az Adj, király katonát! hagyományos vetélkedőjét szervezik meg, a középiskolások A „véres farsangtól” a bécsi békéig címmel mutatnak be irodalmi-zenés műsort, este pedig filmvetítés lesz a marosvásárhelyi fekete márciusról.

Lesz szórakozás is

A programokból nem maradtak ki a farsangvégi műsorok sem: szombat este a Bocskai Dalkar a hagyományos kosaras bálját tartja meg, majd a jövő héten kedden este a szokásos húshagyókeddi farsangi vidám műsorát mutatja be. Szerdán délután a napközisek mókázására, csütörtökön az óvodások télűző játékára kerül sor, míg pénteken este a középiskolások rendezik meg karneváli műsorukat.

A labdarúgás kedvelői sem maradnak ki a programból: a jövő hét közepén az általános és középiskolások, míg jövő szombaton a kisgyerekek számára szervezik meg a Bocskai-kupa teremfoci tornákat.

Magyarországról is érkeznek

Az ünnepi programra a magyarországi testvértelepülésekről is érkeznek meghívottak: a hajdúvárosok közül Szerencs és Hajdúdorog képviselőit várják. Népesebb küldöttség érkezik a móri Perczel Mór Szakközépiskolából: az anyagországi tanárok és diákok közös szakmai programra utaznak Nyárádszeredába, de belekóstolhatnak az ünnepnapokba és a nyárádmenti középiskola életébe is.


Kevés pénz jut fejlesztésre Nyárádszeredában

A héten tartott rendkívüli ülésén elfogadta a helyi tanács az idei évre tervezett költségvetés sarokszámait. A szűkös erőforrások elosztása nem keltett különösebb vitát.
Egy óra is elegendő volt a nyárádszeredai tanácsnak, hogy elfogadja a város 2012. évi költségvetését. A 9.973.000 lejes keretösszeg elosztási tervezetét az önkormányzat főkönyvelője mutatta be, a szakbizottságokban megejtett elemzések után a tanácstagok szinte ellenvetés nélkül fogadták el azt.
A tervezet szerint 3.866.000 lej jut az idén beruházásokra, 1.228.000 lejt fordítanak az önkormányzat költségeire, 6.391.000 jut a tanügy számára. A helyi rendőrség és polgári védelem 116, a lakossági nyilvántartó szolgálat 66 ezer lejből gazdálkodhat, 765 ezer használható a közművelődésre, szabadidős és vallásos tevékenységekre, míg beteggondozásra, idősellátásra és egyéb szociális juttatásokra 457 ezret lehet majd költeni. A közvilágítás, víz-, csatornahálózat, lakótársulások költségei 704 ezerre rúghatnak, a hulladékgazdálkodásra, csatornázásra 237 ezret költenének, míg útjavításra és -építésre 697 ezer lej fordítható. 

Kevesebb, mint a tavaly

A költségvetéssel kapcsolatos előterjesztésében Csíki Béla főkönyvelő rámutatott: a jövedelmi részt a tavalyi bevételekhez viszonyították. Az elmúlt évben  92%-ban sikerült teljesíteniük a bevételi oldalt, ám az idén nem ennyit, hanem még kevesebbet osztott le a városnak a pénzügyi hatóság. Az anyagi költségek és a fizetések a tavalyi szinten maradnak a következő időszakban is: a 2011. évi 4,1 millióval szemben idén 4,08 millió jut fizetésekre.
A beruházási összeg azért tűnhet nagynak, mert idén 2.942.000 lej jöhet be a költségvetésbe, amelyet az andrásfalvi iskola építésére fordítanak – derült ki. Bár volt döntés arra, hogy évente különítenek el összeget a tulajdonukban levő orvosi rendeltetésű épületek javítására, erre egyelőre nincs pénz az idei keretben, csupán 8 ezer lejt irányoztak elő, amelyből felszereléseket vásárolnának a kórház gyermekgyógyászati részlege számára.

Pénzt kérnek a civilek is

Idén sem siklottak el szó nélkül a városatyák azon összeg felett, amelyet civil szervezetek számára lehetne kiosztani. Egyesek úgy látják, hogy hiányzik az átlátható kipályáztatási rendszer, ezért az elosztás szubjektív. Mint kiderült, egyes szervezetek már tettek le támogatási kérelmet, de újabbak is várhatók, ám a 86 ezer lejes keret elosztását csak az összesítések után terjesztik a tanács elé. Az önkormányzat főkönyvelője azt javasolta, hogy különítsenek el összegeket a város két nagy rendezvényére, a Bocskai Napokra és a városnapokra, és csak a fennmaradó keretet osszák el a civil szervezetek között.


Vállalkozásfejlesztést tanultak a nyárádmentiek

Múlt héten vizsgáztak azok a nyárádmentiek, akik vállalalkozásfejlesztési tanfolyamon tanultak. A záróvizsgára üzleti tervet kellett elkészíteniük, s ha vállalkozást szeretnének indítani, az idén még ingyenes szaktanácsadásban részesülhetnek.
Tavaly márciusban Erdély tizenkét kistérségében indult vállakozásfejlesztési és számítógépkezelői tanfolyam vidéki felnőttek számára. A projektet az Európai Unió támogtatta az Európai Szociális Alap Humánerőforrás-fejlesztési operatív programja révén. Kivitelezője a Civitas Alalpítvány a Polgári Társadalomért, partnerei a temesvári Center for Rural Assistance és EOS Alapítvány, valamint a spanyolországi XXI Geomujer Egyesület. A Humánerőforrás-fejlesztés a vidéki térségekben és nem-mezőgazdasági vállalkozások elindításának támogatása című projekt céljai az emberi erőforrások minőségének javítása a vidéki területeken, valamint a hosszú távú fenntarthatóság biztosítása nem mezőgazdasági nyerességes vállalkozások beindítása vagy fejlesztése révén.

Négy térségben tanítottak

A Civitas alapítvány székelyudvarhelyi fiókintézménye a Székelyföldön négy kistérségben vezette le a három hónapos tanfolyamokat: Baróton, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron és Nyárádszeredában összesen 80 felnőtt részesült képzésben. Október végétől december elejéig a vállalkozásindítás, marketing, üzleti menedzsment, számvitel, üzleti kommunkáció terén szereztek alapismereteket a hallgatók, majd december folyamán üzleti tervet kellett kidolgozniuk. Azok, akik legalább érettségivel rendelkeznek, számítógépkezelői oklevelet is szerezhettek a tanfolyam végén.

„Kihívás volt vidéken oktatni”

Lapunk érdeklődésére Pakot Mónika, a Civitas projektkoordinátora elmondta: „Kihívás volt hogy olyan képzést tartsunk, amely vidékieknek szól kisvállakozásról, mert a vidéki székely ember nem szokott vállakozni, hagyja, hogy más tegye meg azt.” Ennek ellenére vállalták, hogy megadják a lehetőséget és azt a szükséges minimális információcsomagot, amely szükséges ahhoz, hogy a vidéki emberek is vállakozásba kezdhessenek. A résztvevők skálája nagyon széles volt, az értelmiségiektől az egyszerű emberekig, akiknek nincs érettségi vizsgájuk. „Fontos, hogy mindenkinek van egy elképzelése, amivel szeretne foglalkozni.”

A siker az egyénektől (is) függ

A nyárádmenti hallgatók múlt héten vizsgáztak: az elméleti ismeretek felmérése és a számítógépes gyakorlatok elkészítése után üzleti terveiket kellett leadniuk. Mindenki olyan vállalkozás beindítását vagy fejlesztését kellett kidolgozza, amely vidéken működik és itt nyújt munkalehetőséget, továbbá nem a mezőgazdaságba, hanem feldolgozói és kisparba vagy szolgáltatásokba ruház be. A leadott tervek között olyan területeket találunk, mint zöldség, gyümölcs, gyógynövény és méz feldolgozása, gumijavító, fémalkatrészgyártó, bőrkonfekciós és bútorfeljavító műhelyek, pékség, étterem, bár, erőterem, vegyezüzlet és szennyvízszippantó szolgáltatás.

A tanfolyam befejeződőtt, a folytatás az egyénektől függ

A vizsgaeredményekről nem kaptunk információt, de a koordinátor elmondta: mindenkinek sikerült a maga szintjén elkészíteni az üzleti tervet, de hogy ezzel mit kezdenek, az a (volt) hallgatókra van bízva. Az alapítvány ebben az évben még mentorálja őket, azaz ingyenes szaktanácsadást biztosít a vállalkozás bejegyzése és elindítása terén.

Kiegyensúlyozott emberek

A nyárádmenti csoportba Ákosfalváról, Székelyvajából, Backamadarasról, Székelytompáról, Gegesből, Jobbágyfalváról, Csíkfalváról, Nyárádszentmártonból, Mikházáról és Nyárádremetéről érkezett  felnőttek tanultak. Pakot Mónika lapunknak elárulta: a nyárádmenti csoport volt a kedvence. „Amikor először ide jöttünk a kolleganőmmel képzést tartani, azon gondolkodtunk, hogy vajon mi van itt a Nyárádmentén, mitől mosolygósabbak, kedvesebbek, kiegyensúlyozottabbak az emberek. A választ nem találtuk meg, de sejtem: amivel foglalkoznak, azt szeretik és azzal jól tudnak élni” – fejtette ki az oktató.

Így működik ez a faluban is

Szabó Árpád csíkfalvi hallgató kimondottan hasznosnak ítéli meg a tanfolyamot, mert egy vállalkozás alapvető ismereteit adták át. Nem volt minden ismeretlen előtte, mivel már bejegyzett kisvállalkozása van, de azért sok konkrétumot tanulhatott itt. „A marketing és menedzsment mögött az emberek fantasztikus dolgokat sejtenek, lehet azért is, mert angol kifejezések, de amikor a tanár kifejtette, rájöhettek, hogy egyszerű dolgokról van szó” – mondta, majd nevetve elevenítette fel a kommunikációs gyakorlatokat, ahol egészen más dolgok születtek meg, amíg az információ öt-hat személyen keresztül eljutott a célhoz. „És ez pontosan így működik egy falusi közösségben is” – tette hozzá.

A jobbágfalvi Siklódi Ágnes még nem rendelkezik vállalkozással, bár szeretne ilyent indítani zöldségfeldolgozás terén. „Sokat tanultunk, megismertük, hogy milyen vállalkozást érdemes nyitni, de még sok információra van szükségem a bejegyeztetésre. Az indulótőke biztosítva lenne, később esetleg banki kölcsönt is felvennénk, csak félünk a bürokráciától és az ellenőrzésektől” – fejezte ki kétségeit a végzős hallgató.Pascan: a bíróság dönt a nyárádszeredai perben

Nyárádszeredában szerdáig mindenki úgy tudta, hogy Marius Pascan még az elmúlt év decemberében viszszavonta a tanácsosok ellen indított kártérítési pert, ugyanis az önkormányzati testület - Butyurka Péter Pál, Bíró József Attila és Csíki Sándor kivételével - engedelmeskedett a prefektus utasításának, és kivette a közvagyonból az említett parkrészt.

A december 5-i tárgyaláson megjelent alperesek felszusszanva hagyták el a törvényszék üléstermét. A nyárádszeredai tanács eleget tett a prefektúra felszólításának, így a per okafogyottá vált, ezért Marius Pascan visszavonta a panaszt értékelte a helyzetet Tóth Sándor alpolgármester, aki csütörtökön lapunknak úgy vélekedett: a fejezet lezártnak tekinthető. Egyébként ez derül ki a Maros megyei törvényszék pernyilvántartási regiszteréből is.

A taláros testület is úgy értékelte: tárgytalan a kereset. A határozatot azonban még nem szövegezték meg, és nem közölték a felekkel.

Ezzel szemben Marius Pascan most is azt állítja, hogy a 6488/102/2011-es ügyben a per nem zárult le. Ugyanazt mondhatom, amit mondtam két nappal ezelőtt is: nem vontam vissza pert. Az igaz, hogy átiratban jeleztem a törvényszéknek, hogy a nyárádszeredai tanácsosok eleget tettek a felszólításomnak, de ez nem egy bűnügyi feljelentés, amit akkor vonok vissza, amikor akarok. Most már a bíró dolga figyelembe venni a kormányhivatal állásfoglalását és megállapítani a tényeket.
Én, mint prefektus, nem vehetem át a törvénykező szerepét, ezért még lesz egy tárgyalás - nyomatékosította eddig is hangoztatott álláspontját Marius Pascan. Erről tanúskodik a törvényszék honlapja is, mely a regiszterbe bejegyzettekkel ellentétben ez év április 9-ére, húsvétra újabb terminust tűz ki a 6488/102/2011-es dossziéban. A lapunk által megkérdezett jogászok szerint akár lezárult az ügy, akár nem, a per okafogyottá vált, így a törvényszék semmiképpen nem szabhatja ki az eredetileg igényelt pénzbírságot a nyárádszeredai tanácsosokra.
via:Kronika

A törvény módosítását kérik a méhészek

Mintegy kétszáz méhész vett részt Nyárádszeredában a Nyárádvölgyi Méhészegyesület idei találkozóján. A Maros és Hargita megyei gazdákat szakemberek és magyarországi előadók tájékoztatták a méhészet legújabbb lehetőségeiről és követelményeiről.

A találkozó résztvevőit a házigazda egyesület elnöke, majd Nyárádszereda alpolgármestere, Tóth Sándor köszöntötte vasárnap, aki a méheikhez hasonlította őket, amiért ugyanolyan összetartóak és hasznos munkát végeznek, továbbá hasonló szorgalmasságra intette a nyárádmentieket és erdélyieket egyaránt. Dr. Kelemen Atilla, a parlament mezőgazgdasági bizottsága alelnökének üdvözletét a Maros megyei tanács alelnöke, Szabó Árpád tolmácsolta, majd kifejezte véleményét: ha a mezőgazdaság többi területén is így összetartanának a gazdák és ennyi szakmai találkozót szerveznének, akkor minden ágazatban lendületes fejlődést lehetne tapasztalni.

A szakmai rendezvényt megtisztelte jelenlétével Tánczos Barna, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára is, aki elismeréssel szólt a méhészek munkájáról, kifejtve, hogy az ilyen volumenű munkát végzőket támogatni kell, gondjaikat  pedig megoldani. Az államtitkár a méhészek és a fiatal gazdálkodók által megpályázható állami támogatásokról is szót ejtett.

Kevés a pályázó méhész

A találkozón részt vettek a minisztérium hatáskörébe tartozó megyei igazgatóságok vezetői is. Antal Lehel, a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség (OJPDRP) megyei igazgatója kiemelte: minden kedvező politikai háttér adottsága ellenére a megyében kevés kérelemmel fordulnak hozzájuk a gazdák. A méhészeket is pályázásra ösztönözte, kiemelve, hogy szükséges rendelkezniük saját földterülettel és a minimális méhcsaládszámmal, továbbá kérelmeiket időben készítsék el.

Bordi Kacsó Zsolt, a mezőgazdasági kifizetési ügynőkség (APIA) megyei igazgatóhelyettese elmondta a gazdáknak: évi 14 millió lejt hívhatnak le a méhészegyesületek, a méhészek pedig kezelési eljárásokra, 100 anyaméh, 125 méhcsalád és kaptár beszerzésére is kaphatnak pénzösszeget. A jogi személyiséggel rendelkező méhészek figyelmét a gázolajtámogatásra is felhívta: minden liter üzemanyag árát 1,9 lejjel támogatja az állam. Amint kiderült: a tavalyi 304 Maros megyei pályázóból 50-60 volt méhész, ebből 15 nyárádmenti.

Nagy Félix, a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági igazgatóság állatorvosa a betegségek okozta méhelhullás kártérítésének módozatát, az érvényben levő jogszabályokat, a méhészfarmok bejegyeztetésének folyamatát ismertette a résztvevőkkel. Csomós Attila, az RMGE Maros elnöke a szervezet által nyújtott tanfolyamokat ismertette, majd feelkérte Tánczos Barna államtitkárt: mivel még az agrárkamarák nem működnek, akár normatíva alapján is támogassa a minisztérium a szaktanácsadást végző szakmai szervezeteket.

Felháborodtak a javaslat hallattán

Dr. Suba Kálmán, az országos állatnemesítési és szaporodásbiológiai ügynökség Maros területi műszaki szakszolgálatának vezetője az anyaméh-szaporító telepek engedélyeztetését ismertette: országszerte 121, megyénkben 11 ilyen egység létezik. Kisebb vitát és a méhészek elégedetlenségét váltotta ki viszont az a javaslat, amelyet az ellenőrző hatóság a méhállományok és kaptárak nyilvántartásának szigorítása érdekében vezetne be. Ez ugyanis megtiltaná, hogy a kaptárakra felszerelt azonosító táblácskákat cserélni lehessen, így akárhányszor más kaptárba helyez át egy méhcsaládot a gazda, új táblácskát kellene rendelnie. A méhészek kifogásai és nemtetszése láttán az igazgató és az államtitkár írásos javaslatokat kért, amelyet a közeljövőben megpróbálnak majd beépíteni a törvénykezésbe a jelenlegi visszás kérdések megoldása végett.

Előadások is voltak

Az idei találkozóra három magyarországi előadó is érkezett. Nagy István (Pécs) a méz csomagolása és értékesítése témájában tartott előadást Maximális minőség maximális áron címmel, majd Csányi Antal (Pécs) bemutatta Magyarország legnayobb ipari méhészetét: a 6000 családot számláló vállalkozást ő és testvére vezeti 10 alkalmazottal. Dohos László (Budapest) a kaptárakban használt keretekről és a méhcsaládok számáról értekezett.

A konferencián főleg a Nyárád és Kisküküllő mentéről, Marosvásárhely, Szászrégen és Marosludas környékéről érkeztek, de szép számban voltak jelen a Hargita megyei méhészek is. A rendezvényen méhészeti eszköket is kiállítottak: fedelező, mézpörgető és viaszolvasztó berendezéseket.

A méhészek mindig tanulnak

A Nyárádvölgyi Méhészegyesület azért szervezi meg évente találkozóit, hogy tájékoztassa a méhészeket a törvényes keretekről és a pályázati lehetőségekről –  fejtette ki portálunknak az egyesület elnöke, Balde Ernő, aki hozzáfűzte: a méhészet szép és jó dolog, de az időjárás miatt nem mindig jövedelmező, ezért különböző támogatásokat, pályázatokat szeretnének elérhetővé tenni a méhészeknek, hogy bevételeiket kiegészítsék. Arra a kérdésre, hogy mennyiben segítik ezek a találkozók a tagság képzését, az elnök elmondta: ő is gyakran részt vesz ilyen rendezvényeken, és mindig akad egy-két mondat, kijelentés, amely befolyásolja munkáját a következőkben.

A hét éve méhészkedő nyárádszentlászlói Szőcs Károly is úgy látja, hogy a talákozók lényege a tájékoztatás, továbbá kiértékelhetik az elmúlt év munkáját, eredményét is. A mikházi Moldován Tibor kezdő méhészként első alkalommal érkezett a szakmai rendezvényre, ő is ismereteket szeretne szerezni és a törvényi hátteret megismerni – tudtuk meg a helyszínen.